В Івано-Франківську відбулася прем’єра фільму про Українську Галицьку армію (відео)

5 листопада, в Івано-Франківську відбулася прем’єра фільму Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919». Також під час показу збирали кошти на потреби військових пластунів, які беруть участь у російсько-українській війні.

DSC_0002

Це документально-ігровий фільм про воєнні події 1918–1919 років у Галичині. Одна з провідних тем – Січові стрільці. Вони стали добровольцями, які сформували Українську Галицьку армію. Також у стрічці показані непрості українсько-польські відносини, пише ГК.

Фільм побудований на спогадах учасників і очевидців та відтворює події листопада 1918-року, коли легіон Січових стрільців підняв повстання у Львові та проголосив створення самостійної держави на українських етнічних землях.

На думку режисера стрічки Тараса Химича, цей фільм демонструє примирення через війну.

Це фільм про примирення через війну. Коли закінчилася Перша світова війна, то почалася епоха малих війн. Вони не такі масштабні, але не менш кровопролитні. Фільм не претендує на те, що він вичерпно все покаже. Але ця історія є великим уроком для нас. Ми намагалися показати все найбільш детально”, – анонсував режисер.

Новий документально-ігровий фільм є продовженням циклу пізнавальних фільмів з історії України першої половини минулого століття. Автором сценарію виступив український історик Олександр Пагіря. В основу картини лягли свідчення очевидців. Процес створення фільму тривав 15 місяців.

Фільм ділиться на дві частини: людський фактор і геополітичний. Він показує примирення. Глядачі можуть побачили, як страждали люди майже 100 років тому. Ви побачите цікавий підхід до очевидців, яких зіграли актори театру Заньковецької та Леся Курбаса. Тривалість фільму 50 хвилин. Фільм знімався переважно у Львові, але ми виїжджали також і на місце переходу воїнів УГА через річку Збруч”, – розповідає Тарас Химич.

Читайте також  На Івано-Франківщині п’яний водій врізався в електроопору

«Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919» став першим в Україні документальним фільмом з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K. Цей формат дозволяє створити цифрове зображення з високою роздільною здатністю.

У створенні фільму було задіяно сотні людей. Серед них професійні актори театру ім. Марії Заньковецької та Леся Курбаса. До роботи над фільмом долучилися ветерани АТО, військові, волонтери, а також реконструкторські клуби, розповідають автори картини.

«Ми пережили всі жахи війни. Знаємо, як вмирають люди від кулі, від гранати. Тому ми старалися показати це у фільмі», –  зазначив Володимир Правосудов – постановник військових сцен фільму, ветеран АТО.

Тарас Химич акцентував, що цей фільм буде актуальним і через декілька років, адже він показує маштабність подій війни. Крім того, він повідомив, що вже наприкінці листопада стрічка з’явиться у вільному доступі в мережі.

До слова, прем’єра стрічки в Івано-Франківську зібрала аншлаг. Зал був переповнений, тому багато глядачів дивилися фільм на стоячи, а деякі примостились на підлозі.

Нагадаємо, що у доробку режисера Тараса Химича вже є чимало кліпів та декілька документальних фільмів. Зокрема, «У рамках долі – Історія 1-ї української дивізії УНА 1943-1945», «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941», «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» та «Хроніка Української Повстанської Армії 1942–1954».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: