У Порошенка розробили план проти Зеленського: зрив інавгурації і обмеження повноважень

Петро Порошенко не може прийняти нищівну поразку на виборах від Володимира Зеленського. Лише 25% українців віддали свій голос за чинного Гаранта, а за його опонента більше 70%. Відтак у Адміністрації президента вже розробили план, як не допустити Володимира Зеленського до влади.

У Порошенка в першу чергу хочуть максимально обмежити повноваження президента України, залишивши йому лиш представницькі функції, як у королеви Великобританії.

За інформацією журналіста Олександра Дубінського, законопроект про обмеження впливу президента вже роздали на руки впливовим депутатам у Верховній Раді.

Прокуратура, СБУ, міністр оборони, внесення кандидатури прем’єр-міністра в Раду – все це фактично пропонується у президента забрати і передати Кабінету міністрів і коаліції в парламенті.

Прем’єр-міністра, згідно з документом, президент зможе вносити тільки з подання коаліції (зараз він може це робити самостійно). Також лише Рада з Кабміном зможуть формувати керівний склад СБУ, Нацбанку та інших відомств, підконтрольних президенту.

У глави держави залишаться лише функції зовнішньої політики і помилування засуджених.

Крім спроби обнулити повноваження майбутнього президента Володимира Зеленського, команда Петра Порошенка робить спроби максимально відстрочити його інавгурацію.

З цією метою Банкова намагається провести через Конституційний суд рішення про відставку його голови – Станіслава Шевчука, інформує Страна.ua, посилаючих на джерела у суддівських колах.

Згідно із законом, у новообраного президента під час інавгурації приймає повноваження чинний глава Конституційного суду. Якщо його не буде на момент церемонії, виникне колізія і вступ на посаду глави держави може бути зірвано на невизначений термін (поки не оберуть нового главу).

При цьому, так як в законі про Конституційний суд відсутня можливість відставки його голови (за винятком випадку, коли він сам написав заяву), то відсторонення Шевчука планують провести через позбавлення його посади судді (згідно статті 21 Закону про КС). Для цього Постійна комісія КС з питань регламенту та етики повинна зробити висновок про вчинення Шевчуком дисциплінарного порушення, грубого і систематичного нехтування своїми обов’язками.

Читайте також  "А де президент?": у мережі висміяли урочисте відкриття туалету (фото)

Проект такого рішення вже підготовлений.

До речі, нещодавно сам Шевчук розповів про тиск з боку президента Порошенка.

Для прийняття рішення щодо відсторонення Шевчука Банковій потрібно знайти 12 голосів суддів КС.

Зараз в наявності є всього 6 “твердих” голосів:

1. Микола Мельник
2. Сергій Сас
3. Ігор Сліденко
4. Володимир Мойсик
5. Литвинов
6. Олександр Тупицький.

Ще четверо суддів сумніваються і з ними АП веде роботу:

1. Наталя Шаптала
2. Михайло Гультай
3. Михайло Запорожець
4. Олександр Касмінін.

Разом – 10 осіб. Зараз ведуться активні пошуки ще двох.

Відзначимо, що всього в КС 18 осіб – по 6 від Президента, Верховної Ради та з’їзду суддів України.

Крім спроб максимально відтягнути інавгурацію президента (щоб у Ради був час обмежити його повноваження, а у Зеленського не було часу на достроковий розпуск парламенту), через зміну керівництва КСУ команда чинного президента намагається поставити на чолі такого важливого органу свою людину, яка б впливала на ситуацію і після відходу Порошенка.

Отже, Петро Порошенко демонструє, що йому наплювати на волю 75% українців, а піоритетом для нього є лише влада. Він не думає про наслідки і реакцію громадян, а хапається за будь-яку можливість втриматись на посаді.

Якщо ж Порошенку вдасться реалізувати його план, то він може зробити ставку на парламентські вибори і боротись за посаду прем’єр-міністра. Або ж, маючи ручного голову Конституційного суду і керований парламент, просто відмінити прийнятий законопроект про обмеження влади президента і повернути собі посаду “батька нації”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.