Новий закон заборонить українцям здавати квартири: що загрожує орендодавцям

Винятком стануть лише хостели

Народні депутати пропонують зареєструвати законопроект, який вносить зміни до Житлового кодексу України і регулює правила здачі квартир у багатоповерхових будинках в оренду під офіси та міні-готелі. Документ було подано 22 квітня. Ініціатор проекту Артур Герасимов пропонує внести зміни також і в деякі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Зокрема, пропонується поправити ст. 150 КУ, додавши текст про використання квартир у багатоквартирних будинках не за призначенням з роз’ясненням відповідальності у випадку порушення даного пункту.

Незабаром власники квартир зможуть здавати їх в оренду згідно затверджених законом правил і нести господарську діяльність лише у випадках, коли не використовується найнята робоча сила і якщо не порушуються права та інтереси власників квартир у тому ж житловому комплексі.

У разі прийняття нового закону заборонять власникам квартир здавати їх подобово. Використання приватного житла в якості готелів буде не допустимим. Також не можна буде здавати нерухомість, яка знаходиться у висотках від 16 поверхів і більше, під офісні приміщення.
Виключенням будуть лише хостели, але і вони повинні відповідати вказаним у документі санітарним нормам. Так, у проекті кімнат, що входять в хостел, зобов’язані виділити не менше 4 квадратних метрів для спального місця і не менше 6 квадратів від площі приміщення на одну людину, з вигодами у кімнаті чи загальними зручностями. А також мати спеціальну загальну кімнату для спілкування гостей, які проживають тимчасово.

Дія закону не поширюватиметься на нежитлові приміщення, розташовані на цокольних поверхах, на першому, другому і верхньому поверхах багатоквартирного житлового будинку, які здаються під офіси. У разі порушення пунктів закону передбачена кримінальна відповідальність, а саме штраф у розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному порушенні закону власнику житла загрожує штраф від трьох до п’яти н. мін.

Читайте також  Верховна рада затвердила терміни проведення перепису населення

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.