10 лайфхаків від батьків, які знають, як виховати підготовлених до життя дітей

«Дитина – це гість у твоєму домі: нагодуй, вивчи і відпусти», – говорили мудрі індійці. Ми з сумом, проте з цією думкою погоджуємося і пропонуємо вам почати вчити і потроху відпускати своїх дітей вже з пелюшок.

Для вас кілька наочних уроків, які допоможуть дитині стати більш самостійною.

Вчимося самодисципліни

Простий лайфхак, як навчити дітей самодисципліни.

Візьміть аркуш А4, складіть його навпіл уздовж. Зробіть надрізи на нижній половині.
Внизу і вгорі приклейте липучки.
В кожне віконце впишіть одне завдання зі списку щоденних справ: прибирання ліжка, чищення зубів, ранкова гімнастика і т. п. Вклейте картинки, що символізують те чи інше заняття.
На звороті намалюйте зелену галочку, що символізує, що завдання виконане.
Приклейте готовий список справ у дитячій кімнаті, щоб її мешканці не забували про щоденні ранкові обов’язки і не порушували свій режим дня.

  • Вчимося розрізняти годину на годиннику
  • Геніальний у своїй простоті спосіб навчити дітей визначати час на годиннику.

    Візьміть дві одноразові тарілки. На одній напишіть цифри, які символізують хвилини (0, 5, 10, 15 і т. д.) та покладіть її знизу, а на іншій тарілці напишіть цифри від 1 до 12 і зробіть на тарілці надрізи.
    З’єднайте тарілки між собою за допомогою канцелярської кнопки і двох паперових стрілок з написами «годинник» і «хвилини».

  • Показуйте час на годиннику і просіть дитину назвати, котра година.
    Тепер легко можна по черзі відгинати секції верхньої тарілки і показувати дитині, як під циферблатом з годинником ховається циферблат з хвилинами.

    Їмо охайно

  • Поки непосиди навчаться охайно їсти, постраждає не одна тарілка. Щоб уберегти посуд, просто приклейте до днища дві присоски на суперклей.

    Вчимося рахувати

  • Осягнути ази математики можна за допомогою різнокольорових блоків конструктора.

    Виріжте з паперу картки, напишіть на них цифри.
    На кожній з карток намалюйте різнокольорову вежу з відповідним числом кубиків. Для зручності кубики краще намалювати різними кольорами.
    Завдання маляти – зібрати вежу точнісінько як на картинці. Так дитина на практиці познайомиться з таким поняттям, як лічба.

    Запам’ятовуємо пори року

  • Такий хитромудрий виріб допоможе дитині запам’ятати пори року.

    Вирізаємо з паперу 5 кіл різних кольорів. Біле коло буде основою. Приклеюємо до нього вирізаний з коричневого паперу стовбур дерева. Решту кола складаємо навпіл.
    Беремо перше коло, на одну половину наносимо клей, приклеюємо до основи. Інші кола, також складені навпіл, складаємо купкою одне на одного і склеюємо їх між собою.
    Останнє коло з’єднуємо з підставкою, щоб вийшла книжечка.
    Кожне коло – це окрема пора року. Прикрасьте їх відповідно: взимку на голих гілках буде лежати сніг, навесні на гілках будуть набухати бруньки й розпустяться квіти, влітку на деревах з’являться зелене листя, а восени воно пожовтіє.

    Вчимося справедливості наочно

Якщо в сім’ї ростуть двоє дітей, буває непросто пояснити їм, що таке справедливість і чому не можна, наприклад, їсти всі солодощі поодинці.

Візьміть звичайну вішалку-плечики і два однакових контейнери, наприклад, упаковки з-під соку або одноразові стаканчики. Зробіть два отвори в кожній місткості, вставте в них мотузку і прикріпіть до вішалки. Зрівноважте отримані ваги і покладіть в кожну чашу печиво, цукерки або шоколадки, через які ведеться суперечка. Тепер діти на власні очі побачать, що означає ділити все порівну, і нарешті перестануть сперечатися, кому дісталося більше смачненького.

Вчимося одягатися самостійно

Навіть збори в школу або спортивну секцію з болісним пошуком одягу можна перетворити в захоплювальне заняття.

Сфотографуйте готові комплекти речей і доручіть дитині шукати відповідний одяг самостійно. Можна сподіватися, що нерви перед виходом з дому переростуть у гру в детектива.

 Не забуваємо про ранкові процедури

Розкладіть зубну пасту і щітку, рушник, гребінець по окремих скляночках і пронумеруйте їх. За допомогою такого поетапного органайзера діти нічого не переплутають.

Уникаємо безладу по всій квартирі

 

Діти обожнюють розкидати іграшки по всьому будинку. Щоб вся родина через них не спотикалася, спробуйте наступний трюк: виділіть в будинку зону, де дитина може спокійно грати, і обклейте цю ділянку яскравим скотчем. Поясніть дитині, що тепер у вашому домі діє правило: іграшки не можна розкидати за межі лінії.

Швидко прибираємо дрібні іграшки

Деталі лего, кубики та інші дрібні іграшки створюють багато незручностей: наші ніжні батьківські стопи раз у раз несподівано наступають на них, та й збирати сотню крихітних деталей дуже втомлює. Звичайний совок допоможе швидко прибрати безлад з підлоги. Ну, чому ніхто не сказав про цей геніальний трюк раніше?

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.