8 симптомів гормонального збою у жінок, які залишаються непоміченими

Ці симптоми гормонального збою у жінок рідко беруться до уваги.

Гормональний збій – досить поширена проблема, особливо у жінок. Існує цілий список гормонів (в тому числі статеві, інсулін, кортизол, лептин, мелатонін і тироксин), концентрація в крові яких коливається. При цьому страждають практично всі системи організму.

Оскільки гормони відіграють важливу роль у функціонуванні нашого тіла, симптоми, викликані їх дисбалансом, можуть бути вельми різноманітні. При відсутності серйозної причини гормонального збою від нього часто можна позбутися за допомогою дієти, фізичних вправ і повноцінного сну. Але якщо дисбаланс гормонів викликаний якимось захворюванням ендокринної системи, то для усунення проблеми вам знадобляться ліки.

Якщо у вас є більше одного з нижчеперелічених симптомів, обов’язково перевірте рівень гормонів!

1. Акне
Зазвичай, прищі турбують нас в підлітковому віці, а також можуть з’являтися перед початком місячних. Але якщо у вас постійні висипання на шкірі, з якими косметичні засоби не можуть впоратися, то така проблема може бути пов’язана з гормональним фоном.

2. Перепади настрою
Жінки часто відчувають стрибки настрою при ПМС, але в цьому можуть бути винні не тільки статеві гормони.

Ще однією розповсюдженою причиною дратівливості й інших психоемоційних змін є нестача або надлишок гормонів щитовидної залози.

3. Підвищений потяг до певної їжі
Якщо ви постійно відчуваєте сильне бажання вносити в харчовий раціон певні продукти (особливо солодкі, солоні та жирні), то це може вказувати на дисбаланс одного з гормонів.

4. Збільшення ваги
Якщо ви раптово і дуже швидко почали набирати зайву вагу, то можливо рівень одного або декількох гормонів (таких як кортизол, інсулін, гормони голоду і ситості) може бути вищим або нижчим, ніж треба.

Читайте також  5 видів сексу, від яких жінки просто божеволіють

5. Проблеми зі сном
Забули, що таке повноцінний нічний сон? Така проблема часто виникає через гормональний дисбаланс. Якщо ви раптом стали погано спати, то в першу чергу перевірте концентрацію кортизолу (гормону стресу) в крові.

6. Низьке лібідо
Цей симптом спостерігається як у жінок, так і у чоловіків. Низький рівень тестостерону (так-так, у представниць прекрасної статі теж!) може стати причиною зниження сексуального потягу.

7. Хронічна втома
Втома – дуже поширений і неспецифічний симптом. Тому буває важко визначити наявність гормонального збою, ґрунтуючись тільки на цій ознаці.

Але якщо, крім сильної втоми у вас спостерігаються й інші симптоми з цього списку, то можливо нестача енергії викликає саме гормональний дисбаланс. Це особливо характерно для гіпотиреозу, при якому щитовидна залоза не виробляє достатню кількість гормонів.

8. Набряки повік
Мішки під очима жінки рідко асоціюють з гормональним дисбалансом. Але в деяких випадках така набряклість може бути викликана аномально високим рівнем деяких гормонів, включаючи кортизол.

Знання симптомів гормонального збою допоможе вам вчасно забити на сполох, що дозволить швидко привести організм в норму. Не забудьте поділитися цією корисною інформацією зі своїми подругами!

Важливо: вся інформація, представлена на сайті Тутка, носить тільки ІНФОРМАЦІЙНИЙ характер і не замінює консультацію, діагноз або професійне медичне обслуговування. При виникненні проблем зі здоров’ям негайно зверніться до профільного фахівця.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.