«Малороси» і «патріоти»: хто ділить Україну?

Під час останньої передвиборчої кампанії українців почали ділити: мовляв ті, хто голосує за Порошенка – патріоти, інші – обирають Путіна.

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, усіх хто проголосував не за Порошенка почали називати «неосвіченими малоросами». Прихильники теперішнього Президента почали масово ставити у соціальних мережах фото із текстом «25». Деякі любителі Порошенка пішли ще далі – почали поширювати світлини, схожі на свастику, продавати футболки із зображенням того, як Львівська область показує іншій Україні середній палець тощо.

Схожий поділ був за часів Януковича, коли українців теж поділили на сорти, залякавши одних геноцидами україномовних, а інших – злобними «бандерівцями». Як наслідок, ми отримали війну на Донбасі.

Кому вигідний поділ України та для чого це робити? Про це ІА «Вголос» запитав у політолога Олеся Донія, директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка та директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна.

Звідки взялась технологія поділу України?

Олесь Доній:

Технології поділу України активно поширювати у 2014 році. Ці технології розробив сумнозвісний політтехнолог Пол Манафорт для перемоги Віктора Януковича на президентських виборах.

Спершу штаб Януковича поширював карти, на яких Україна була поділеною на сорти. У подальшому в Януковича поширювали фейки про те, що україномовні українці – це фашисти. Вони організовували «антифашистські паради» з явно агресивними закликами Західної України гаслами. Як наслідок, стався поділ.

«Порошенко зумів розколоти навіть україномовне середовище»

Зараз нас знову ділять?

Олесь Доній:

На жаль, у час, коли ми маємо війну, команда Порошенка у своїй передвиборчій кампанії почала активно реінкарновувати технологію поділу українців. Так, Порошенко під час своєї передвиборчої кампанії заявив, що всі, хто голосує не за нього – обирає Путіна. Ця теза є деструктивною та антиукраїнською. По-перше, вона не справедлива, бо більшість українців ненавидить Путіна та мріє про перемогу на війні. По-друге, вона стала певною електоральною ямою для Порошенка у другому турі, бо йому не було звідки брати підтримку. Обізвавши українців, котрі не згодні з політикою Порошенка, «п’ятою колоною», «рукою Кремля», президент програв ці вибори.

Читайте також  Чотири удари поспіль: землю накриє надпотужна магнітна буря

Навіть програвши на виборах, у Порошенка не зробили висновків та продовжили технологію поділу України. Тепер ця меншість називає 73% українців малоросами. Така політика націлена вже на парламентські вибори.

Порошенко зумів розколоти навіть україномовне середовище: тих, хто виступив проти цих всіх кононенків-свинарчуків-насірових, а це члени команди Президента, почали обзивати ті, хто хоч-не-хоч підтримав їх, проголосувавши за Порошенка. Раніше такого розколу не було. Навіть представники так званої інтелігенції почали називати своїх товаришів, сусідів «ватніками», «малоросами», «насєлєніям». І це все лише через те, що люди проголосували проти корупції.

Олег Соскін:

Технологію поділу України запустив виборчий штаб Петра Порошенка. Їм це зараз дуже вигідно, Порошенко хоче, щоб в Україні почався безлад. Цим Порошенко хоче показати – мовляв, «ви мене не обрали – тепер отримуйте». На це вкладається дуже багато грошей. Він же недарма сказав, що «війна триває, а вони програли лише один бій». У нього є манікальне бажання бути при владі, недарма він заявив, що вже через рік повернеться на Банкову. Йому ні Україна, ні народ не потрібні. Йому треба грошей із державного бюджету.

Це він робить зараз для того, щоб підірвати той потенціал, котрий на виборах продемонстрував український народ. Бо ж українцям виявилось нецікаве прізвище і минуле кандидата, вони просто захотіли нарешті зламати цю систему стаціонарного бандитизму на чолі з олігархами-мільярдерами. І тут прізвища уже не важливі.

Якими будуть наслідки?

Олесь Доній:

Наслідки поділу України будуть катастрофічними. Частина україномовного середовища уже втратила моральних авторитетів, бо люди не розуміють, як можна підтримувати злодіїв. Ініціативна група «Першого грудня» виявилась банальним політичним угрупуванням. Те саме стосується багатьох талановитих літераторів, музикантів. Цим всім може скористатись російська пропаганда.

Читайте також  Відверте зізнання франківчанки Тіни Кароль: Як співачка ледве не вкоротила собі віку

Наприклад, зараз Путін оголосив про видачу російських паспортів на окупованих територіях. Для нас це жахливо. А що ми можемо запропонувати тим українцям, котрі живуть під окупацією? Переїжджати на вільну Україну. Але якщо вони проголосують не так, то їх тут почнуть називати «дибілами» та «дегенератами»? Українці – це єдина нація. Кожному з нас Конституція гарантує право вибору і ніхто не повинен переслідувати людину за його політичні погляди чи голосування на виборах. Якщо ми цього не усвідомимо – буде розкол України. А саме про це дуже мріє Путін.

«Розколюючи Україну, Порошенко допомагає Путіну та олігархам»

Віктор Небоженко:

Розкол українського суспільства дуже вигідний Москві. Вони насолоджуються тим, що зараз відбувається у нас.

Розкол потрібен і Медведчуку-Бойку, бо для них зараз завдання номер один – це втримати «вату». Бо насправді на Сході України дуже мало людей проголосували за путінську Росію. І це великий позитив.

Олег Соскін:

Розколюючи Україну, Порошенко допомагає Путіну та олігархам. Бо саме їм не вигідно мати багату, успішну та єдину державу. Вони хочуть, щоб ми сварились і ненавиділи одне одного, знищуючи державу.

Чи є небезпека сепаратизму на Західній Україні?

Віктор Небоженко:

Я сумніваюсь, що через програш Петра Порошенка почнуться сепаратиські настрої на Галичині. Цей регіон не зможе відколотися від України, бо не уявляє себе будь-де. Якщо це станеться, це буде зрадництво вищої міри. Подумайте: якби Степан Бандера дізнався, що галичани хочуть відколотися від України, бо та не підтримала президента-корупціонера, він перевернувся би в труні. Бо Західна Україна – це батьківщина українського націоналізму. Політичні технології розколу, котрі запустив Порошенко та які виявились дієвими на Заході, дуже швидко розвіються. Регіон, котрий 28 років боровся за Україну, не вийде з її складу. До того ж саме принципові галичани можуть адекватно протистояти польським апетитам.

Читайте також  Готуйте гаманці. Нові ціни на інтернет, телебачення та мобільний зв’язок: скільки платитимемо у 2020

Не варто й забувати, що сепаратизм має наслідки, а це – міжнародна ізоляція.

Олег Соскін:

Розколоти Україну неможливо. Усі області, крім Львівської, проголосували за Володимира Зеленського. Також Зеленський декларує вступ України у ЄС та НАТО, деокупацію українських територій, захист української мови, боротьбу з олігархічними кланами. Цього хочуть усі українці, а тому якщо розкол і буде, то це буде штучним явищем, яке дуже добре фінансуватиметься ворогами України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.