Чому Україна не вступить до НАТО найближчим часом

У НАТО пообіцяли, що Україна обов’язково стане членом Альянсу, щоправда у найближчій перспективі це точно не станеться. Річ у тім, що сьогодні НАТО перебуває не на тій стадії, аби обговорити питання, на які організація зазвичай відповідає, коли приймає нових членів. Водночас Україна є неготовою до вступу.

Як зауважив колишній заступник генсека НАТО Александер Вершбоу, Альянс дуже чітко сказав, що Україна та Грузія будуть його членами, передає “Сьогодні”.

“Це дуже чітка обіцянка. Але як це здійснити на практиці? Це дуже складне питання, тому що воно не тільки практичне, але ще й політичне та безпекове. Адже коли НАТО запрошує нових членів, він повинен мати відповідь на питання: “Чи є у вас стратегія захисту цих країн?” Чи можете ви застосувати статтю 5 Статуту НАТО про колективну оборону, якщо на Грузію чи Україну нападуть? Думаю, рішення є, але зараз НАТО перебуває не на тій стадії, щоб їх обговорювати”, – підкреслив він.

За його словами, взаємини Альянсу з Росією є настільки поганими та конфронтаційними, що більшість союзників хочуть просто відстрочити проблему.

Наразі Альянс не є готовим вирішувати цю проблему. Але неготовою є і Україна з точки зору відповідності стандартам НАТО. Вам ще потрібно провести реформи у себе вдома, які нарівні з реформами в секторі оборони, також є обов’язковою умовою для вступу в НАТО. Але я думаю, що Україна швидше підготується, ніж НАТО. Тому Альянсу зовсім скоро треба починати шукати вирішення проблеми,
– підсумував Вершбоу.

Зауважимо, нещодавно Верховна Рада ухвалила постанову про проведення весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Києві. Захід відбудеться з 22 по 25 травня 2020 року та пройде в Україні вперше.

Читайте також  З озера на Прикарпатті витягнули два тіла

Раніше директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова заявляла, що Україна не може у короткий термін стати членом НАТО. У НАТО зробили нову заяву про вступ України в Альянс А для того, щоб вступити у Альянс у майбутньому, Києву важливо і далі продовжувати процес реформ і зміцнювати оборонну сферу країни.

Вступ України до НАТО за прискореною процедурою у разі успішного виконання Річних національних програм співробітництва України з Альянсом є неможливим. Найперше – потрібне консенсусне політичне рішення НАТО про надання плану дій щодо членства, який є невід’ємною частиною процесу набуття членства. По-друге, реформи мають бути реалізованими. Не існує короткого шляху до членства в НАТО. Ми маємо інструменти, за допомогою яких ми можемо допомогти та надати підтримку, стимулювати Україну у цих реформах, і мовиться про Річну національну програму,
– наголосила вона.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.