У Китаї починається “полювання на відьом”?

Національна гаряча лінія закликає китайців повідомляти про потенційних шпигунів, – розповідає портал Globalvoices.

У річницю прийняття китайського закону про шпигунство, бюро національної безпеки в північній провінції Цзілінь запустило національну гарячу телефонну лінію – 12339 – по якій пересічні громадяни можуть повідомляти про підозрілих особистостей, що можуть нести загрозу державним інтересам.

Антишпигунський закон був прийнятий 1 листопада 2014: із цього моменту в різних провінціях вже відкривалися місцеві гарячі лінії, однак створення єдиної телефонної гілки говорить про те, що уряд благословив початок справжнього «полювання на відьом».

Втім, якщо вірити повідомленням в ЗМІ, національна лінія була відкрита все-таки місцевим відділенням бюро національної безпеки, а не центральними властями. Це дає поживу для роздумів. Якщо рішення було прийнято не в Пекіні, то чому новина про цю гарячу телефонну лінію з’явилася у всіх ключових медіа, які перебувають під жорстким контролем Комуністичної партії Китаю? Чи володіє місцеве бюро національної безпеки владою запускати подібного роду проекти без схвалення вищестоящої інстанції?

У свою чергу китайські користувачі мережі намагаються глибше вивчити проблему. Вони задаються питанням, чи може звичайна людина вичислити шпигуна.

Більшість вважає, що це утопія. Інші вважають, що гаряча телефонна лінія – просто механізм, що дозволяє сіяти насіння розбрату, що підштовхує людей до конфлікту, як це вже траплялося під час Культурної революції в 1960-70-х рр, коли голова Мао вів агресивну кампанію зі знищення політичної опозиції – усіх тих , кого називали антикомуністами. У новинних гілках популярної китайської соцмережі Weibo багато хто називає ситуацію, що склалася «білим терором», сучасною тактикою нагнітати атмосферу, тримати людей у страху і невіданні.

Читайте також  Навчальний рік добігає кінця. 26 травня у школах Івано-Франківська відлунає останній дзвінок

Джерело – https://ru.globalvoices.org/2015/11/05/43739/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: