Слідами історії. Прикарпатців запрошують на пробіг австрійською залізницею

Любов до рідного краю та його історії надихнула прикарпатських активістів організувати пробіг слідами австрійської залізниці. Ним хочуть привернути увагу до екології, пам’яток і здорового способу життя.

Залізниця стала смітником

Ідея організувати пробіг колишньою колією прийшла спортсмену, вчителю, атовцю Дмитру Романишину рік назад. Він – керівник громадської організації «Спортивно-просвітницький центр «Каменяр», яка працює у Нижневі на Тлумаччині вже чотири роки.

Дмитро Романишин, показуючи старі фото розповідає:

«Ця давня австрійська залізниця йшла через Хриплин, Тлумацький район, Бучач і до Гусятина, в кінець імперії. А взагалі вона тяглася через Польщу, аж до Боснії і Герцеговини. Саму колію розікрали після війни, але насип зберігся. Збереглися також будиночки залізничників, приміщення станції в селі Олешів, з маленьких вокзалів зробили магазини. Колія була дуже добре зроблена, мала мостики, водовідводи. Зараз Тлумаччина – аграрний відсталий район, а колись у кожному селі були підприємства, фільварки».

Після Другої світової війни колію так і не зробили, тож залізничного сполучення Івано-Франківська з Тернополем досі немає. За словами Романишина, він мріє, щоб стару залізницю відбудували, але знає, що в держави зараз інші пріоритети.

Поки залізничну інфраструктуру розвивати не світить, «Каменяр» вирішив привернути увагу до туризму. Колишня залізниця проходила через мальовничі місця, тож вирішили організувати пробіг, залучити спортсменів і місцеву владу. Крім того, привернути увагу до проблем екології.

Дмитро Романишин розповідає:

«Ми хочемо показувати красу Дністра, вимагаємо, щоб сільські голови встановлювали контейнери для сміття. На старих фото бачимо великі вокзали, чисті доглянуті доріжки, а зараз там купи непотребу. У тому місці, де залізниця перетинала тлумацьку дорогу, взагалі утворився стихійний смітник. Так само Дністер і його притоки: місцеві мешканці викидають у воду всякі побутові речі».

Читайте також  Смертельна ДТП на Прикарпатті: під колесами автобуса загинула жінка-пішохід

Коли активісти зверталися до сільських голів, ті, кажуть, не надто цікавилися екологією. Тепер, за словами Дмитра Романишина, уже намагаються долучатись.

Пробіг серед природи

Перший пробіг слідами австрійської залізниці пройде у неділю, 12 травня. Бігтимуть трохи більше 15 км: від Клубівців через Остриню, Олешів, Антонівку, Нижнів і до Дністра. Шлях пролягатиме через ліс, поле, села. В одному місці перетинатимуть трасу Івано-Франківськ-Тернопіль, де в той час рух зупинять поліцейські.

Дмитро Романишин розповідає:

«Ми з іншими членами організації зараз очищаємо дорогу, щоб людям було легше бігти. Там, де шлях у поганому стані, будемо вирівнювати грейдером, який, до речі, теж візьме участь у забігу. – Люди будуть задоволені, бо багато спортсменів шукають такі траси. А ця – всього-на-всього за 15 км від Івано-Франківська. Люди бігтимуть по природі, дихатимуть свіжим повітрям, на ґрунті немає такого навантаження на хребет під час бігу, як на асфальті».

Пробіг організовують спільно з обласною федерацією легкої атлетики і Тлумацькою райрадою. Бігтимуть професійні спортсмени-легкоатлети, аматори і діти, переважно ті, які відвідують боксерську секцію Дмитра Романишина. Але підлітки здолають лише 3 км. Загалом очікують до 100 учасників. Поки що зверталися лише прикарпатці, але будуть раді бачити і бігунів з інших областей.

Пізніше на трасі планують облаштувати бігову, а згодом і велосипедну доріжку від Клубівців до Дністра. А сам пробіг зробити щорічним і, можливо, навіть всеукраїнським.

Дмитро Романишин каже:

«Від Дністра дорога буде пролягати через Клубівецький ліс, через Бандерівський схрон – там криївка УПА, і звідти на Погоню, де є монастир і куди ходять на прощі. Ці місця важливі й для патріотичного виховання. Також траса проходить повз два тризуби: Остринський, який стоїть на скелі, та у селі Олешів».

Читайте також  "Друг" Путіна Берлусконі виступив із ініціативою щодо переговорів між Україною та РФ: що пропонує одіозний політик

Пробіг планують знімати з квадрокоптера, а потім зробити документальний фільм, у якому розказати про цю подію і про історію краю.

На власному прикладі

Крім акценту на історії та екології, пробіг має показати підліткам, що спорт – це крутіше, ніж спиртне чи наркотики.

Дмитро Романишин каже:

«Алкоголізм і наркоманія толеруються в селі. Наприклад, у магазині бояться продавати неповнолітнім спиртне, але підлітки їдуть на батьківських машинах на нічну заправку і купують там. На пробіг залучимо військкомат, а ще Тлумацьку поліцію, хай хтось біжить і від них, а потім проведуть профілактичну бесіду. Може, розробимо брошурку про те, чому шкідливий алкоголь і цигарки. А ще зробимо профорієнтаційну бесіду для дітей: викладачі з коледжу фізвиховання – гарні, підтягнені хлопці – подадуть їм приклад».

За словами Романишина, у селі дорослі не дуже переймаються дозвіллям дітей. Тому «Каменяр» організував у селі спортзал з тренажерами, де Дмитро веде секцію боксу. У вільний час вони допомагають стареньким односельцям з домашніми клопотами, а також цікавляться місцевою історією. Наприклад, недавно допомагали відновлювати могили петлюрівців на сільському цвинтарі.

«У місті інакше, можна відвести дитину на секцію, а в селі батьки навіть раз на рік не хочуть написати заяву, що дають дозвіл, аби їхній син чи донька безкоштовно ходили до нас на бокс чи на тренажери. Вони кажуть: «Хай іде на город, посапає і буде те саме».

Щоб зареєструватися на пробіг, треба звернутись у федерацію легкої атлетики Івано-Франківської області або просто приїхати 12 травня не пізніше 11.00 на Тлумацьку трасу, 1 км від Клубівецького кільця у бік Тлумача. Там розгорнуть невелике містечко, де розминатимуться спортсмени, працюватиме мандатна комісія, можна буде перекусити, залишити машину. О 9.00 розпочнеться реєстрація, а сам пробіг – о 12.00. Спочатку стартують професіонали в різних категоріях, потім аматори, а потім діти. Від фінішу біля Дністра бігунів обіцяють відвезти назад, до старту.

Читайте також  "Воістину воскресе!": нардеп Кива відповів на нібито привітання Тищенка з Різдвом

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.