Депутати вирішили скільки трав, ягід та грибів можна збирати в прикарпатських лісах

2 травня комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин розглянула питання про погодження лімітів на використання лісових ресурсів у 2019 році.


Як пояснив комісії представник обласного управління лісового та мисливського господарства, ліміти – це максимальні об’єми грибів та ягід, які дозволяється збирати підприємцям та підприємствам на території Прикарпаття. Для цього заготівельники викуповують ліцензію на збір лікарських трав, ягід і грибів. Втім, ці цифри дуже номінальні, адже зазвичай передбачені ліміти повністю не використовують. До прикладу, заготівлю лікарських рослин проводять лише на 10% із запланованих. Трохи краще заготовляють гриби та ягоди. Але теж – не в межах запланованих розмірів.

На це заступник голови комісії, депутат облради Богдан Тимофійчук поцікавився, у чому причина невиконання. Адже від цього страждає перш за все бюджет. І чи справді на ці передбачені цифри вистачить ресурсу лісів – ягід, грибів та трав.

За словами представника обласного управління лісового та мисливського господарства, передбачені ліміти покривають лише незначну частину наявного ресурсу лісів.

“Всі, хто звертався за дозволами на заготівлю – їх отримали. Нікому не відмовили. Здебільшого, це на ягоди та гриби. Є підприємці не тільки з Франківщини, а й інших областей – Закарпаття, Львівщини, навіть тогоріч був підприємець із Черкас. Загалом, ресурсу вистачає, нема бажаючих”, – кажуть лісники.

На думку членів комісії, цю ситуацію потрібно змінювати, адже збір лісових дарів може створити для місцевих нові робочі місця та поповнити бюджет за рахунок використаних лімітів та податків. Відтак, закликали лісників подумати над промоцією такого бізнесу.

Слід підкреслити, ліміти видаються на заготівлю для підприємців, які збирають лісові дари у великих масштабах. А для населення, що збирає гриби та ягоди для власних потреб дозволи не потрібні, тож збір проводиться безкоштовно.

Читайте також  У Росії в українця-зрадника виявили симптоми коронавірусу: його відправляють на Донбас

Відтак, на наступному засіданні сесії Івано-Франківської обласної ради пропонують затвердити такі ліміти на лікарські трави, гриби та ягоди:

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.