Укус змії: як швидко і правильно надати першу допомогу

Цьогоріч першою жертвою укусу змій на Прикарпатті став 32-річний житель села Липівка Тисменицького району. В кінці травня потерпілий отримав укус змії у ногу під час прибирання та був госпіталізований в реанімаційне відділення обласної клінічної лікарні Івано-Франківська.

134772aaabb54af50a67f99b59e59d699295958940c10d857a0a13pimgpsh_fullsize_distr1

У п’ятницю, 17 червня, у селі Татарів, по вулиці Шевченка змія вкусила туриста. 37-річний мешканець Луцька приїхав на Прикарпаття відпочивати. Після укусу потерпілого було госпіталізовано в реанімаційне відділення Яремчанської центральної міської лікарні.

Ніхто не може гарантувати, що, виїжджаючи в Карпати на відпочинок чи збираючись з друзями на пікнік, у ліс по ягоди, гриби тощо, ви не стикнетеся зі зміями. Це передбачити неможливо, тому кожен повинен знати, як швидко і правильно надати першу медичну допомогу, бо від наших дій залежить, як швидко отрута всмоктається в кров і лімфатичну систему.

Дати поради, як діяти у такому разі, «Львівська газета» попросила Ірину Щуровську, завідувачку відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, в якому щороку рятують від укусів змій 6-10 діток. Щоправда, постраждалих є набагато більше, але їм надають допомогу в районних лікарня, до центру ж привозять лише важких пацієнтів.

Рятівники: палка, холод і вода

«Якщо вкусила змія, то передусім, слід знерухомити кінцівку будь-якими підручними засобами. На природі підійде палка, парасолька тощо, – каже Ірина Щуровська. – Не завжди під руками в таких випадках є бинт. Можна використати хустинку, хустку, поясок, шнурок тощо. Бо що більше ми рухаємо кінцівкою, що більше скорочуються м’язи, то більше отрута всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи. Найчастіше змії кусають у ногу, буває і в руку. Руку легше тримати в спокої, ногу складніше, якщо нема можливості відразу сісти в машину чи нікому не неї донести. Якщо якийсь відрізок шляху доведеться йти пішки, тоді слід поволі, обережно наступати на травмовану ногу».

Читайте також  Покрищук назвала найбільшу помилку дівчат: "Думаєте, що ваша пи*да якась особлива"

Інколи буває, що місце укусу забруднене,а засобів для дезінфекції рани під руками може й не бути. Тоді Ірина Щуровська радить промити її питною водою і якнайшвидше доставити людину в найближчу лікарню.

За новими стандартами лікування, за словами Ірини Щуровської, місце укусу не можна розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, бо такими діями ви можете ускладнити і так нелегкий стан потерпілого.

Якщо змія вкусила на подвір’ї чи поблизу є житлові будинки, або відпочивальники виїхали на природу з міні-холодильником, на місце укусу слід покласти холодові елементи – це сповільнить усмоктування отрути. Коли їх під руками нема, можна хустинку змочувати у холодній питній воді, але ефект буде менший.

Якщо в аптечці є знеболювальні медпрепарати: парацетамол, копацил, анальгін тощо, можна дати потерпілому випити – це більше з міркувань протизапальних, ніж знеболювальних.
Потрібно якомога більше пити (літр, два, скільки людина зможе), щоб зменшити інтоксикацію.

І ще один дуже важливий нюанс – не панікувати. Якщо дитину чи близьку людину вкусила змія, ви самі не повинні панікувати і потерпілих треба заспокоїти. Від переживань й інтоксикація настає швидше, і ви не зможете правильно та швидко надати першу допомогу. Від укусу змій, що водяться у наших широтах, не буде миттєвих фатальних наслідків. Якщо ви доставите постраждалого за 15-20 хвилин до лікарні – чудово, тоді в нього менше розвиватиметься інтоксикація. Коли ж такої можливості нема, маєте знати, що в запасі є приблизно дві години, щоб не розпочалися проблеми з кінцівками. Але що швидше, то краще.

Ритуал цілителів на отруту не діє

Завідувачка відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації розповіла, що торік лікарям довелося довго боротися за життя двох дівчат, яких вкусили змії, а батьки до лікарні привезли їх дуже пізно. Обидві дитини мешкають у гірських районах Львівщини, й батьки спершу шукали допомоги у місцевих цілителів, які обкурювали місце укусу, проводили інші ритуали.

Читайте також  Онкохворому прикарпатцю терміново потрібні донори крові!

«Батьки подалися до лікарні лише тоді, коли нога в дівчинки збільшилася втричі, посиніла, почалися вже набряки на животі, – розповідає Ірина Щуровська. – З районної лікарні дитину відразу відправили до нашого центру. Ми з нею мали великі проблеми, бо отрута спричиняє утворення тромбів у судинах. У дівчинки вже було дуже багато тромбів у центральних судинах, зокрема й у тих, що ведуть до серця. Дитина довго була в реанімації, потім ще тривалий час була під спостереженням педіатрів, кардіологів».

Іншу дівчинку госпіталізували зі Сколівського району. Мати розповіла, що не звернулася відразу по допомогу медиків, бо не були переконана, що доньку вкусила саме змія. Хоча вона залишає на місці укусу характерний знак: дві невеликі ранки. Також пішли до місцевого цілителя, чомусь прикладали до рани сало. А вночі, коли піднялася температура, звернулися до медиків. Стан дитини був дещо легший, ніж у попередньої пацієнтки, тромбів було менше, але дівчинка настраждалася.

«Якщо сталося так, що змія таки вкусила, завдання тих, хто поруч, – надати першу допомогу і якнайшвидше приїхати до лікарні, а медики знають, що у таких випадках робити», – радить лікар Ірина Щуровська.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.