Зеленський може скасувати низку останніх кадрових призначень Порошенка

Після інавгурації команда Володимира Зеленського перегляне “одіозні рішення” чинного гаранта Петра Порошенка стосовно низки кадрових призначень, які відбулись в останні тижні.

На думку радника Зеленського Олександра Данилюка, така ротація на посадах напередодні того, як адміністрація Порошенка закінчує свою каденцію, отримує менше довіри у суспільства. Дії останнього в інтерв’ю Liga.net він охарактеризував як “доживати по-новому”.

“Наша команда Зеленського відстежує всі призначення (Порошенка – 24 канал). Одіозні рішення переглянемо”, – сказав Данилюк.

Він повідомив, що нині команда Зеленського проводить консультації з Центром протидії корупції, який очолює Віталій Шабунін, та іншими громадськими організаціями стосовно зміни кадрів.

Крім того, натякнув, що готується перезапуск набору суддів Верховного Суду, нещодавно призначених Порошенком, оскільки “добропорядність останніх викликала запитання”.

“Судді Верховного суду, які були визнані непорядними, це неприпустимо. Розрахунок такий, що новий президент буде зайнятий іншими питаннями, не до цього”, – зазначив Данилюк.

Серед пріоритетів перших 100 днів роботи Зеленського Які плани у Зеленського на перші 100 днів роботи на посаді президента Данилюк назвав:

боротьбу з корупцією: “У нас є план щодо перезапуску антикорупційних органів”;
наведення ладу в судовій системі: “Ми плануємо запустити набір та атестацію суддів”;
реформу СБУ і створення Служби фінансових розслідувань. Передбачається, що остання забере частину функцій в СБУ і Нацполіції.
ліквідацію податкової міліції.
Сам Зеленський записав відеозвернення до нардепів Зеленський звернувся до Ради щодо дати інавгурації та порівняв Порошенка з туристом у Єгипті , закликавши на найближчому засіданні проголосувати за 19 травня як дату його інавгурації. У тому ж відео він розкритикував останні кроки Порошенка на посту президента. На його думку, чинний гарант коїть незворотне. Як приклад він навів такі його кроки:

Читайте також  В суд – за банер біля форуму Порошенка: вислуга перед президентом чи вказівка зверху

робить активні перестановки у вищому командуванні армії (Порошенко звільнив з посади командувача Нацгвардії Юрія Аллерова та призначив виконувачем обов’язків командувача Миколу Балана; Порошенко призначив Олександра Сирського новим командувачем ООС);
намагається пропихнути свого голову Нацради з питань телебачення та радіомовлення;
призначає суддів Верховного суду, серед яких – юристи “Рошену”, судді Майдану та родичі пана Ківалова (був головою ЦВК з лютого по 8 грудня 2004 року, його звинувачують у махінаціях під час виборів 2004 року, завдяки чому переміг Янукович – 24 канал);
роздає звання генералів більш ніж 20 особам, серед яких – начальник озброєння ЗСУ Микола Шевцов, відповідальний за безпеку арсеналів і складів, за якого сталися вибухи у Балаклії, Ічні, Калинівці та Сватовому;
дає звання Героя України голові СБУ Василеві Грицаку.
“Але я розумію, що марно щось говорити людині, яка каже, я є готовим підставити плече, а саме тримає дві дулі в кишені. Це нагадує мені туриста у єгипетському готелі – завтра додому, валізи спаковано, номер вже прибрали, і нормально вихована людина чекає на трансфер до аеропорту. Але не Порошенко, він ніяк не зупиниться: тягне рушники, тапочки та бере все підряд зі шведського столу”, – різко висловився Зеленський у відео.

Коли відбудеться інавгурація Зеленського?
30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила про перемогу Зеленського на виборах президента України. За нього проголосували понад 73% виборців, а вже 3 травня офіційне видання Верховної Ради “Голос України” їх опублікувало. Відповідно до закону, не пізніше ніж за 30 днів має відбутися інавгурацію новоспеченого гаранта, тобто до 3 червня.

У команді Зеленського раніше заявляли, що інавгурація має відбутися якомога раніше (імовірними датами вони називали 28 або 30 травня), бо той у такому разі матиме змогу розпустити парламент. Щоправда, за деякий вже почали наполягати на 19 травня. Проте конкретна дата проведення інавгурації стане відомою лише після того, як її визначить Верховна Рада або сам голова парламенту. Найближче пленарне засідання з цього питання має відбутися з 14-го по 17 травня. Спікер Парубій запевняв, що робитиме все, аби це відбулося якнайшвидше, відтак дату інавгурації Зеленського Рада може оголосити вже 14 травня.

Читайте також  Немає рецепту, як зупинити війну за один день, – Садовий про конфлікт на Донбасі

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.