Новий закон про комунальні послуги: подробиці

Нещодавно вступив в силу новий закон про житлово-комунальні послуги (ЖКП), прописаний переважно на користь монополістів – постачальників житлово-комунальних послуг, який переводить весь фінансовий тягар по утриманню будинку, капітальних ремонтів безпосередньо на жителів.

Держава всі проблеми з комунальною галуззю скидає на українські сім’ї, а монополісти будуть отримувати з цього чистий прибуток. Звідси і введення нового додаткового платежу – абонплати, яку кожен повинен платити навіть якщо не користується певною послугою.

Та й введення пені виписано односторонньо. Тобто якщо споживач затримує оплату комунальних послуг хоча б на день, він повинен заплатити ще й пеню в розмірі 0,01% за кожен день прострочення.
А ось якщо монополіст надає неякісну послугу або невчасно почне опалювальний сезон, то він споживачеві нічого не винен. Теоретична відповідальність прописана, але практично стягнути з нього гроші буде неможливо. Хоча насправді обидві сторони договору повинні нести рівну відповідальність за невиконання умов угоди.

Ще одним з підводних каменів закону про ЖКГ є те, що монополісти отримали одностороннє право без суду відключати споживача від надання послуг.

Більш того, якщо заборгованість буде перевищувати 84 000 гривень, постачальник має право описати квартиру і вилучати в примусовому порядку майно споживача. А Цивільним Кодексом передбачена можливість виселяти людей з житла за комунальні борги.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.