Куди поїхати на природу? 7 цікавих місць поблизу Івано-Франківська

Влітку не варто сидіти вдома у вихідні. Особливо у сонячну й теплу погоду. Особливо, якщо у вас є діти, молодші брати чи сестри, племінники чи похресники, у яких почались канікули. Треба їхати гуляти: в ліс, на березі річки чи озера.

Ми попросили співзасновницю франківської школи альтернативної освіти Kaizen Оксану Архипчук порадити, куди неподалік від Франківська можна було б разом з дітьми поїхати на природу. Адже їхні учні щосереди мають навчання просто неба.

Вовчинецький пагорб
Відстань: приблизно 5 км від центру Івано-Франківська

Одне з найпопулярніших місць для прогулянок на свіжому повітря біля Франківська.
«Там дуже класно було ходити взимку. Це близько до міста, а ще ми там бачили навіть сліди кабанів і зайців, чого не очікували». Там є багато де ходити».

Хоча для дітей це може бути трохи складний маршрут — адже треба підніматись вгору, тут є чимало місця, де можна гуляти. Оксана Архипчук радить не затримуватись на центральній галявині, де зупиняється більшість — щоби подивитись на місто згори — а йти далі, углиб Вовчинців.

Дем’янів лаз
Відстань: приблизно 3 км від центру міста
Урочище на північному заході Франківська. Там є озерце і дендропарк — але підопічні школи Kaizen зазвичай їздять трохи далі від міста, де починаються дачі.

За словами Оксани, особливо гарно там ранньою весною, бо в тій місцині росте багато різних первоцвітів. Тут також є потічки та яри, які будуть дуже цікаві дітям.

Читайте також: Франківськ на колесах. Маршрут для велопрогулянки містом та онлайн-мапа

Підлужжя
Відстань: приблизно 7,5 км
Якщо заїхати трохи подалі від Франківська, можна знайти дуже мальовничий ліс. За селом Підлужжя, біля колиби Шершень, як раз і є такий ліс. Як розповідає Оксана, він дуже чистий, там є багато стежок — і можна знайти купу палок, з якими люблять бавитись діти.

Читайте також  Конфлікт із землею на Прикарпатті

Старий Лисець
Відстань: приблизно 10 км

Хоча дорога до цього села не дуже хороша, проте сюди не дуже далеко їхати. До того ж, у Старому Лисці є озеро, біля якого облаштовані місця для відпочинку.

Грот в селі Підпечери
Відстань: приблизно 7,5 км
Це село аж із двома річками: тут Студенець впадає у Ворону. Однак по-справжньому цікавим є навіть не це, а печера (чи грот), яку можна знайти на околиці села.

«А навпроти гроту є річка, з перекинутим мостом до острівця. Міст не підвісний, але старий і хиткий, тож дітям цікаво ним пройтися», — каже Оксана.

Печера «Думка» (село Одаїв Тлумацького району)
Відстань: приблизно 30 км

 

Печеру можна знайти в лісі, що на околиці села. Залізти у печеру нескладно – вона горизонтальна, має широкі проходи, тож особливого екіпірування не знадобиться.

Але якщо їхати з кількома дітьма — краще мати й кількох дорослих, щоби було легше залізти й вилізти з печери.

Кемп «Білий бізон»
(село Лука)
Відстань: приблизно 45 км

Цю локацію Оксана Архипчук додає вже особисто від себе. Каже, вона була вражена від краєвидів на Дністер, які відкриваються звідти.

Кемпінг розташований на березі річки. Це не є дуже далеко від Івано-Франківська – як каже Оксана, хвилин за 40 можна доїхати автомобілем.

«Цей район, мені здається, має дуже великий потенціал. На жаль, туди чомусь мало їздять — більше у гори».

Для кого підходять ці маршрути?
«Усі вилазки, крім печери — досить прості і не потребують особливої підготовки. У всіх цих місцях вже були табори чи стоянки. Ми завжди беремо з собою щось, щоби розвести вогонь — і рекомендуємо шукати місця, де раніше вже була розведена ватра, щоб не шкодити природі», — пояснює Оксана Архипенко.

Читайте також  Перший українець, який пішки пройшов через усі Гімалаї: захоплива історія львів’янина (фото)

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.