Цифровий кокаїн або як ґаджети впливають на наших дітей

У дитинстві Гейтсу забороняли дивитися телевізор. Сім’я організовувала вечори читання книг, а про перегляд телебачення не могло бути й мови. Згодом, розказуючи історію свого успіху, Білл Гейтс наголошував, що досягнув його тільки тому, що мав можливість багато читати.

Стів Джобс у своєму інтерв’ю для The New York Times вразив усіх, коли розповів, що його діти не користуються айфонами. Скажемо більше, у сім’ї Джобса діє заборона на використання ґаджетів вночі та вихідні. Діти проводять час з батьками, спілкуються між собою.

Кріс Андерсон, колишній редактор «Wired», який сьогодні є виконавчим директором «3D Robotics», ввів обмеження на використання ґаджетів членам своєї родини. Він навіть налаштував девайси таким чином, щоб кожен з них міг бути активований не більше кількох годин на добу.

Чому генеральні директори IT-гігантів мають такі консервативні погляди щодо користування їхніми дітьми смартфонів? І чому більшість з нас навіть не задумується про такі заборони? Який вплив ґаджетів на розвиток дітей? З якого віку можна давати смартфон? І чи давати взагалі?

Про це команда Zmistovno.com.ua розпитала у спеціалістів Дрогобицького медичного центру «Ора».

Петрик Лідія Адамівна

(офтальмолог)

На жаль, у сучасному світі діє тенденція, коли дітям у зовсім ранньому віці дають користуватись смартфонами. Мусимо зрозуміти, що до 6 років це має бути заборонено. Проте бачимо зовсім іншу картину: молоді мами не тільки самі зловживають ґаджетами, а й дозволяють це робити дітям, яким навіть не виповнилося 2 роки.

Як наслідок, останнім часом розвивається “комп’ютерний синдром”, а на медоглядах дітей з порушенням зору зустрічаємо все частіше. До того жпрогнози невтішні: англійські вчені вважають, що до 2050 року більшість дітей страждатиме на короткозорість.

Читайте також  7 гріхів, які ми робимо з любові до дитини. Обов’язково до прочитання всім батькам

Моя порада для батьків: якщо ви бачите будь-які ознаки порушення зору, не зволікайте з походом до лікаря. Якщо ваша дитина все ж таки проводить час зі смартфоном, пам’ятайте: більший екран несе меншу шкоду. Не забувайте про правильне харчування. Для покращення зору та профілактики його порушення дитина повинна вживати чорницю, моркву, зелень, хліб з висівками тощо. Харчування має бути збалансованим. З 6 років дозволяється 15 хвилин на використання ґаджетів. Цей час мають контролювати батьки, адже здоров’я їхніх дітей у їхніх же руках. Знаєте, мені дуже подобається закон в азіатських країнах: батькам виписують штрафи, якщо вони не контролюють використання ґаджету їхньою дитиною.

Барчук Володимир

(практикуючий психолог)

Дитина знайомиться зі смартфоном у дуже ранньому віці. Це зумовлено наслідувальною поведінкою. Батьки користуються телефонами, комп’ютерами, планшетами. Дитина це бачить і хоче їх наслідувати. Але таке раннє знайомство із ґаджетами несе небезпеку. Можу навести паралель із ліками: у невеликих дозах вони можуть приносити користь, але якщо ними зловживати, тоді даватимуть зворотній ефект.

Ґаджети спричиняють затримку психічного та фізичного розвитку, діти живуть у віртуальному світі, де все ідеально. Вони не розвивають усі органи чуття, не збагачують свій лексичний запас. Проблема є серйозною і ми маємо пропонувати альтернативу. Неважливо скільки років дитині: 2 чи 15. Час, проведений за смартфоном, має контролюватися.

Созанська Ірина Йосипівна

(лікар-психотерапевт)

Якщо у дитини з’являються перші ознаки залежності від ґаджетів (агресія, істерика, коли забирають смартфон, порушення сну), тоді обов’язково потрібно звертатися до спеціаліста. Залежність від ґаджетів можна порівняти з наркотичною залежністю. Є випадки, коли її теж потрібно лікувати медикаментозно. Тому краще попередити це. Дитина мусить знати, скільки часу їй дозволено користуватися смартфоном. Думки батьків повинні бути однаковими. Проблема виникає тоді, коли політика виховання є різною: тато забороняє, а мама дозволяє. Має бути постійне правило: не можна одного дня заборонити користування смартфоном, а наступного дозволити, бо у батьків немає на дитину часу.

Читайте також  Просто обходить імунітет: чим страшний новий штам коронавірусу Пірола і чи можливо від нього врятуватися

Як бачимо, надмірне використання ґаджетів може негативно вплинути на фізичний та психічний розвиток наших дітей. Найстрашніше те, що наслідки цього прогресу ми побачимо згодом. Сучасні діти вміють користуватися телефоном з того моменту, коли вчаться говорити чи ходити. Підлітки більше часу проводять за екраном, відсуваючи на другий план друзів та справжні емоції. Сучасні діти живуть в ґаджетах та віртуальному світі. І це проблема неймовірного масштабу. І тільки нам, батькам, під силу її подолати.

І тут справа не в заборонах, адже їх діти вміють хитро обходити. Та й заборонений плід, як пам’ятаємо, завжди солодший. Ми маємо показати нашим дітям реальний світ, маємо навчити їх жити тут, де є проблеми і вирішення цих проблем, де не все ідеально, але поруч є люди, які люблять їх. Маємо прикласти чимало зусиль, щоб залежність від екранів не вкрала наших дітей та їхнє майбутнє!

Анна Качмар

Фото Христини Романчак

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.