Доведеться винаймати няню: маленьким українцям без щеплення закриють дорогу у дитсадки

Європейський суд також виправдовує примусову вакцинацію

Українка програла розгляд у Верховному Суді за позовом оскаржити рішення дитсадка, який відмовив у відвідуванні її нещепленій дитині.

Про це повідомляє “Zik” з посиланням на судовий реєстр.

До суду звернулась мешканка міста Славута після того, як керівництво відмовило у відвідуванні садочку невакцинованій дитині.

У вересні 2016 року сина позивачки прийняли в дитячий садок без обов’язкового щеплення проти дифтерії, коклюшу та правця, яку роблять у 18 місяців, через відсутність вакцини. Упродовж жовтня 2016 року – червня 2017 року дитина не відвідувала навчальний заклад, а коли мама вирішила повернути її в садок, їй відмовили в прийомі.

Жінці порекомендували пройти обов’язкові щеплення, однак мати відмовилась, посилаючись на недовіру до якості вакцини.

Славутський міськрайонний суд зобов’язав дитячий садок не перешкоджати дитині в здобутті дошкільної освіти. Однак Апеляційний суд Хмельницької області скасував це рішення, пославшись на те, що право на отримання дошкільної освіти нерозривно пов’язане з обов’язком проходити профілактичні щеплення, які гарантують безпеку як самої дитини, так і оточуючих її осіб.
Оскільки цим рішення порушувались конституційні права громадян, жінка пішла до Верховного суду.

Верховний Суд підтримав думку апеляційної інстанції, вказавши, що в цьому випадку позивач протиставляє індивідуальне право відмовитися від щеплення спільному інтересу суспільства й інших батьків і їхніх дітей.

Таким чином, суд визнав, що відмову від щеплень не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства. Європейський суд також виправдовує примусову вакцинацію, пояснюючи це тим, що сьогодні вакцинація – це єдиний спосіб зупинити спалахи небезпечних інфекційних захворювань.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.