Композитор Івасюк не міг повіситися самостійно – експерти

Було проведено кілька експериментів, які показали, що Володимир Івасюк самостійно повіситися не міг. Йому хтось допоміг.

Проведення судової експертизи встановило, що відомий український композитор Володимир Івасюк, якого знайшли повішеним у лісі, не міг це зробити самостійно. Про це в четвер, 13 червня, повідомляє УНН з посиланням на голову Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувин.

“Прокуратура Львівської області до нас звернулася з відповідною постановою про проведення експертизи, яка стосується загибелі композитора Володимира Івасюка, що трапилася 18 травня 1979 року. Нам було завдання встановити, чи міг він сам накласти на себе руки, чи ні. Тому ми підібрали відповідні умови – в травні у цьому ж лісі на такому ж дереві – і провели слідчі експерименти”, – розповів Рувин.

За його словами, експеримент поділили на три етапи: перший – визначити, чи міг Івасюк самостійно залізти на дерево, зав’язати ремінь від плаща і опинитися в петлі; друге – визначити, чи міг він зробити це за допомогою когось другого, і яка саме допомога при цьому була необхідна.

Крім того, за словами Рувина, було знайдено натреновану людину, яка за зовнішніми характеристиками відповідав Івасюку.

“Слідчим експериментом було встановлено, що він (Івасюк, – ред.) не міг сам цього зробити і навіть натренований чоловік, якого ми залучали, а він підтягується однією рукою, теж не міг це зробити – зав’язати самостійно пояс і залізти в петлю”, – зазначив Рувин.

Також був проведений слідчий експеримент з використанням підставок, сходів, стільців, які на місці події знайдені не були, але могли там бути.

“Ми провели кілька різних експериментів, які показали, що Івасюк самостійно опинитися в цій петлі не міг. У нього були помічники – люди, які сприяли цьому. Щоб повіситися за допомогою драбини, додатково потрібно ще дві людини, без драбини або підставки – мінімум, троє. Ми це точно встановили, результати експертизи, які ми передаємо в прокуратуру Львівської області для прийняття відповідних процесуальних рішень”, – додав Рувин.

Читайте також  Деяким українцям заборонено одружуватися: кому саме

Нагадаємо, 18 травня 1979 року композитора Володимира Івасюка знайшли повішеним у Брюховецькому лісі під Львовом. Слідство висунуло єдину версію – самогубство внаслідок тривалого психічного розладу.

Справа була закрита прокуратурою за відсутністю складу злочину через два місяці – 18 липня 1979 року. Але 12 червня 2014 року ГПУ відновила розслідування смерті композитора Івасюка.
Володимир Івасюк – видатний український композитор і поет, один з основоположників української естрадної музики. Він автор 107-ми пісень, в тому числі Червоної Рути і Водограю, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.