Як на Прикарпатті працює обласна станція переливання крові? ФОТО

Кров з Івано-Франківської станції відправляють у всі медичні заклади області.

В Івано-Франківську від 1960 року діє обласна станція переливання крові. Тут десятки людей щодня своєю кров’ю рятують чиїсь життя, – повідомляє журналіст Сабіна Ружицька, передають “Вікна”.

Головний лікар Юрій Дожджанюк розповідає:

“У нас щодня здають кров 30-35 донорів віком від 18 до 60 років. Більшість – чоловіки. Приходять родичі тих людей, яким потрібна кров, а ще багато студентів, військових, поліцейських, лікарів, працівників різних фірм, чиновників. Так що донорів у нас не бракує. Кров здають безкоштовно. Та після процедури кожен отримує 75 гривень на харчування., оплачуваний вихідний у день здачі та додатковий день відпочинку протягом року”.

Прикметно, що здавати кров може не кожен. Людям, які хворіють інфекційними, паразитарними, психічними недугами, мають злоякісні новотвори, хвороби крові, деякі хвороби легень, органів травлення, печінки, жовчних шляхів, нирок, шкіри, центральної нервової системи, вади серця, хто переніс важкі операції, контактував з інфекційними хворими, до донорства — зась. Не можуть здавати кров наркомани і люди із алкогольною залежністю. Навіть тим, хто зробив татуювання, протягом року здавати кров заборонено.

Майбутніх донорів ретельно обстежують лікарі. А ще кожен, хто хоче поділитися своєю кров’ю, заповнює спеціальну анкету, в якій вказує, чим хворів протягом життя. До речі, перед кожним забором, навіть у постійних донорів щоразу 40 мілілітрів крові забирають на контрольний аналіз. За один раз людина може здавати 450 мілілітрів крові.

“Саму кров ніхто не збирає і не переливає. Із зібраної рідини з вен відділяють компоненти: еретроцити, плазму і тромбоцити. Найчастіше потрібні еретроцити та плазма. Тромбоцити найбільше потрібні для лікування онкопатологій крові. У них дуже малий термін зберігання—5-7 днів при температурі 22 градуси і при постійному помішуванні”, – розповідає лікар.

Читайте також  Плями крові вели до дороги: З’явилися нові деталі зникнення Діани Хріненко

Беруть кров на еритроцити звичайним шприцом. Забір триває 15 хвилин. Кров на плазму беруть 40 хвилин, а на тромбоцити—1,2-1,5 години. Ці дві маніпуляції проводять на спеціальних апаратах. При цьому донор перебуває у напівлежачому положенні на великих кріслах, рука, з якої беруть кров, знаходиться на широких підлокітниках, у вену вставляють голку, від якої відходять трубки, підключені до спеціальних апаратів. На цих апаратах відбувається відділення компонентів. Кров на еретроцити і тромбоцити можна здавати один раз на два місяці, а на плазму – один раз на два тижні.

Загалом в Івано-Франківську є близько 3 тисяч постійних донорів. Більшість з 1 і 2 групою крові, резус плюс. До речі, саме такої крові найбільше потребують у лікарнях. Рідко трапляються донори з 3 і 4 групою резус мінус, та цієї крові і треба менше. Тобто є відповідний баланс. Кров з обласної станції відправляють у всі медичні заклади області. Та і в кожній райлікарні також забирають кров. Щоправда перед тим, як залишити її на зберігання, кров відправляють в обласну станцію для обстеження.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.