Гори лисіють: у Карпатах продовжують знищувати ліси

Попри те, що недавно Верховна Рада удвічі збільшила штраф за незаконне вирубування лісів – нищення не припиняється. Активісти і далі фіксують масову рубку в українських Карпатах, гори лисіють просто на очах.

Про корупцію в лісовій галузі, та чи можна її побороти – далі в матеріалі.

В Яблунському лісництві кипить робота. Мов підкошені, одне за одним падають дерева. Процес вирубування схожий на лісовий апокаліпсис. Ялиця, смерека, бук – їх сотні. І на жодному немає клейма. Як і документів на вирубку, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

“Чому ви документів біля себе не маєте? – Мені не треба. Мені начальство доповіло рубати, значить рубати”.

За кілька днів тут “вичистили”більше гектара. Богородчанські лісівники переконують: усе це – рідколісся.

“Рубаємо дерева погані, криві. Це рубка рідин іде, яка осталася після вітрів”, – говорить Дмитро Бойко, майстер лісу Яблунського лісництва.

Та на складах здорова і цінна деревина. Заниження реального обсягу та якості – найпоширеніша схема лісової корупції.

“От подивіться. – Що ви мені зразу то показуєте. – А оце? За гектар 40 оце получилося ціленьке”.

У сусідньому Надвірнянському районі ситуація подібна. Лісовози ганяють – і в день і вночі.

“Я знаю скільки машин. Цілий день. Рано вверх, а надвечір назад гружений лісгосп місцевий, а хто рубає я не знаю”, – говорить Юрій, житель села Зелена.

У селі Черник про вирубку знає кожен, та говорити на камеру люди бояться. Останні роки, за словами активістів, лісники пиляють, прикриваючись санітарними рубками. Обсяг таких в області зріс щонайменше удвічі.

“Маніпулювати цими поняттями, цими санітарними рубками доволі зручно, тому що це є рубки позапланові, тому що на планову дані таксації, лісовідведення це план п’ятирічний заготівлі і змінити в ньому будь-що важко. прикриваючись санітарними рубками просто здійснювати господарську діяльність, звичайну лісоексплуатацію”.

Читайте також  По зміях не ходити. На Франківщині бракує вакцини від укусів плазунів (ІНФОГРАФІКА)

Контролювати облік вирубаної деревини не допомагає навіть чіпування. Адже бирки можуть використовувати повторно, а вивозять часто взагалі без жодної накладної. Кілька загружених лісовозів зустрічаємо просто на дорозі. На прохання показати документи – лісники тікають.

“Перевожу кожен день. Вчора післявчора кожний день. Це Надвіряниський держлісгосп”, – говорить Микола, водій лісовоза.

Масові незаконні вирубки чи не щодня фіксують по всій області. Правоохоронці беруться лише за одиниці. Зазвичай, завдяки тиску активістів та журналістів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.