Скільки прикарпатці заробляють на продажу білих грибів та лісових суниць?

За продаж білих грибів та лісових суниць люди отримують від тисячі гривень в день.

В Івано-Франківську почали продавати перші білі гриби та лісові суниці. Після дощів лісових дарів так багато, що їх віддають дешевше, аніж у цю пору минулого року, — повідомляє журналіст Сабіна Ружицька у соцмережі Facebook.

На центральному продуктовому ринку стоять десятки жінок віком 40-60 років з великими господарськими сумками, вщент наповненими білими грибами. Продавчині приїхали з Монастириського району на Тернопільщині та з Городенківського, Тлумацького та Коломийського районів. За кілограм білих просять 70-110 гривень. У червні 2018-ого кілограм перших білих грибів коштував 110-125 гривень.

Продавчиня Любов з села Яргорів Монастириського району розповіла, що білі гриби вона продає більше 10 років, і не сплутає їх ні з чим. У щиряків (місцева назва білих грибів— авт.) є отруйні двійники — жовчні гриби або гірчаки, їх можна розпізнати за жовтою “сіточкою” на ніжці та рожевим кольором нижньої частини шапки. А якщо гірчак розрізати, то м’якоть за мить синіє або рожевіє.

Ціна на гриби, за словами пані Люби, щодня може змінюватися, залежно від погоди та напливу грибників.

“За грибами у ліс біля села ходять мої сини та чоловік від п’ятої ранку. Углиб не йдуть, бо зараз щиряки ростуть недалеко, але й біля дороги їх шукати не варто. Якщо знати місця, то за 4-5 годин можна назбирати 5-10 кілограм”.

Кожна продавчиня везе в середньому 20 кілограм грибів. За день вторговує 1400-2200 гривень. 150-180 гривень вартує проїзд у два боки, ціна за місце на ринку та їжа. Чистого прибутку залишається 1250-1910 гривень. Торгувати їздять 1-2 рази в тиждень, гриби збирають до кінця липня.

Читайте також  Цієї весни на українців чекає шість додаткових вихідних

Поруч торгують лісовими суницями, які привезли з Тисминецького, Городенківського, Тлумацького та Коломийського районів. Пенсіонерка Ольга Масляк суниці збирає біля села Узин, 6-9 літрів назбирує за 5-6 годин:

“Це нелегкий заробіток, ягоди маленькі, але кожній дрібнотоньці “поклонитися” треба. А старшій людині їце ох як нелегко робити!”

Пані Оля розповідає, що за ягодами треба йти в суху погоду або в кінці дня, допоки ще нема роси. Ростуть суниці купками на світлих галявинах, де нема густої трави. Земля під суничними кущиками, зазвичай, дуже мокра, тому слід взувати гумові чоботи. На івано-франківському ринку літрова банка суниць коштує 140-150 гривень. Але лісові ягоди продають, зазвичай у 250-грамових склянках за 30-35 гривень. За день на продажі суниць люди заробляють 840-1500 гривень. За тиждень торгу мають одну місячну зарплату або пенсію. У сезон збору лісових смаколиків багато людей беруть на кілька днів відгули чи малі відпустки за власний рахунок і їдуть «гроші збирати».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.