Пенсії по-новому: скільки отримують українці та як заробити на велику виплату

В Україні — понад 11 млн пенсіонерів. Середній розмір виплати після перерахунку сягнув понад 3 тис. грн.

Незважаючи на це, левова частка українців досі живе зі значно меншими виплатами.

Як рахують розмір пенсії
Формула розрахунку пенсій складається всього з трьох змінних. Незважаючи на це, точний розмір майбутньої виплати можуть розрахувати тільки у Пенсійному фонді. Щоб вирахувати коефіцієнт заробітку, фахівці порівнюють дані про зарплату майбутнього пенсіонера і середнього розміру заробітної плати за кожен місяць.

Однак приблизний розмір виплати можна дізнатися вже зараз. Так, у формулі середню зарплату за три минулі роки множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на кількість відпрацьованих років і на 1%.

Як рахують пенсії

Судячи за даними ПФУ, наразі перший показник становить близько 6 тис. грн. Це означає, що за середньої заробітної плати і 35 роках стажу в цьому році пенсіонер може претендувати на виплату у розмірі 2,1 тис. грн. А за зарплати близько 17 тис. грн, розмір пенсії складе приблизно 4,2 тис. грн.

До слова, згідно з даними Пенсійного фонду, найбільше отримують жителі столиці. Їхня середня виплата сягає понад 4 тис. грн. Головна причина — тут традиційно зарплати вищі, ніж у інших регіонах країни. А чим вища зарплата, тим вищою буде і пенсія.

Важливо також зазначити, що якщо ви офіційно працюєте на мінімалку, то зможете претендувати на виплату у розмірі близько 1,5 тис. грн. З мінімальною зарплатою можна заробити мінімальну пенсію.

З іншого боку, на розмір виплат також може вплинути і держава. І якщо наразі збільшити суму виплат через дефіцит Фонду та складну демографічну ситуацію складно, то, наприклад, підвищити мінімальну зарплату — цілком реалістично.

Читайте також  На Прикарпатті під час пожежі загинув чоловік

По-перше, за наявності необхідного розміру стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) пенсія після 65 років має складати не менше 40% мінімальної зарплати. За мінімалки у 4 173 грн (чинний розмір) це 1 669 грн, а якби, наприклад, мінімалку підвищили до 5 тис. грн, то і розмір пенсії збільшився б до 2 тис. грн, тобто на 331 грн.

До слова, згідно з даними ПФУ, найбільше українців (27,9%) отримують від 2 до 3 тис. грн. Решта виплат розділилися таким чином:

більш ніж 10 тис. грн — 1,9%

від 5 до 10 тис. грн — 8,6%;

від 4 до 5 тис. грн — 6,1%;

від 3 до 4 тис. грн — 12,5%;

від 2 до 3 тис. грн — 27,9%;

від 1,5 до 2 тис. грн — 25,2%;

до 1,4 тис. грн — 0,7%.

Варто зазначити, що мінімальна пенсія в Україні становить 1497 грн. А до 1,4 тис. грн отримують ті, хто фактично на пенсію не заробив. Наприклад, у них немає і 15 років стажу або до 2019-го вони не заробили 26 років стажу. У такому разі їм або взагалі не передбачена (виплата), а замість цього їм виплачують матеріальну допомогу (також називають соціальною пенсією).

Як заробити на високу пенсію
Українці можуть вплинути лише на два показники при підрахунку пенсій — стаж і розмір зарплати. За підрахунками, щоб отримати максимальну пенсію, простому українцю необхідно платити внески із зарплати, яка в сім разів вища за середню. За останніми даними, це близько 58 тис. грн. Однак і українці із середнім достатком мають шанс подумати про майбутню старість.

Зокрема працювати офіційно. Вимоги щодо стажу в Україні підвищують щороку. В результаті ті, кому залишилося до пенсії більш ніж 8 років, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, повинні будуть мати 35 років стажу. І щоб не опинитися у пенсійному віці, але без пенсії, важливо працювати офіційно. Крім того, чим вищою є “біла” зарплата, тим краще. Якщо ви офіційно працевлаштовані, але на мінімалку, то на гідну пенсію можна не розраховувати.

Читайте також  Пенсії всім призначатимуть за новими правилами: яку вимогу зобов'язаний виконати кожен

До речі, роботодавець зобов’язаний оформити вас за трудовим договором і легально виплачувати вам заробітну плату. Навіть якщо на вашому місці роботи більшість працівників працюють “у тіні” або за договорами підряду, обов’язково потрібно звернутися до керівництва з проханням узаконити ваші відносини відповідно до Трудового кодексу. Якщо це не спрацює, варто замислитися про звільнення.

Юрист Олександр Плахотник нагадує: ті, хто працює неофіційно, не просто позбавляються можливості отримати пенсію. Вони також не можуть претендувати на лікарняні, декрет, оплачувану відпустку і навіть субсидію.

“Єдина можливість захистити свої права — правильно оформити трудові відносини. Якщо ви просто на словах домовилися виконувати будь-яку роботу за щомісячну плату, гроші в конверті, то такий працедавець вам нічого не винен”, — розповідає юрист.

Вийти на пенсію пізніше. Якщо вийти на пенсію пізніше, розмір виплати можна збільшити. Як нагадує Плахотник, за кожний місяць відтермінування виплати її розмір збільшується на 0,5%. При цьому, якщо відтермінувати пенсію більш ніж на 5 років, надбавка за кожні 12 місяців складе 0,75%.

“Особі, яка набула право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з підвищенням її розміру”, — йдеться у законі про обов’язкове державне пенсійне страхування.

Наприклад, якщо ви заробили на пенсію у розмірі 3 тис. грн, але при цьому вирішили отримувати її не у 60, а у 61 рік, розмір виплати збільшиться щонайменше на 180 грн. А якщо вийти на заслужений відпочинок на 6 років пізніше — пенсія збільшиться на 1170 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.