На горі Пів Іван дослідили найвисокогірнішу печеру України

Печеру на горі Попіван відкрили два роки тому. Місцевий чоловік показав рятувальникам вхід в печеру. Але він далі першої зали не йшов.


Рятувальники, на чолі з Василем Фіцаком, спустилися далі і зняли про це відео. Про це на сторінці у мережі пише Андрій Риштун, інформує Фіртка.
«То ж ми, ймовірніше за все, були лише другою в світі групою яка тут побувала. Це неймовірне відчуття коли ти серед перших торкаєшся нового, незвіданого кусочка Карпат! Жодних слідів людського перебування, написів чи потертостей на стінах. Лише капельки води що мирно відблискують у світлі твого ліхтарика»”, – йдеться у повідомленні.

Вхід до печери знаходиться на висоті 1962 метри, лише на 58 метрів нижче від обсерваторії. Печера тектонічного типу. Всередині є два великих зали, кілька менших кімнат і ходи між ними, в сумі десь 200 метрів довжини.

За словами Андрія Hиштуна, на відміну від печери під Петросом спуск сюди не вимагає альпіністського спорядження. Тим не менше, ця печера є «жива», можливі обвали.

Вхід до неї заклали камінням, аби хтось випадково не впав всередину. Наступним етапом повинна бути топозйомка печери і внесення її в реєстр. Потрібно провести грунтовну розвідку. Цілком можливо що печера має продовження які зараз є завалені. В майбутньому рятувальники планують використовувати її як частину тренувального комплексу на горі Піп-Іван Чорногірський (далі ПІЧ).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.