Організували першу подорож, щоб не бачити п’яниць

178 років тому, у 1841 році Томас Кук відкрив перше у світі туристичне агентство.

33-річний баптистський проповідник Кук не любив п’яниць, а їх в Англії того часу була чимало. Щоби заохотити парафіян вести тверезий спосіб життя, він вирішив організувати 20-мильну поїздку залізницею між містами Лестер і Лафборо. В тому районі її проклали недавно, і паротяг вважався новинкою. В дорозі усім пасажирам видавали чай і булочку. Кук брав за тур 1 шилінг – стільки ж коштував квиток на омнібус.

Набралося 570 охочих поїхати з ним. Групу супроводжував духовий оркестр.

Поїздка, яка відбулася 5 липня, вважається першою в світі організованою груповою подорожжю, яка відповідала основним принципам сучасного туризму. Були визначені мета і тривалість, організовані транспорт, харчування та розваги.

Після, Кук розробив туристські маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а для американців – батьківщину їх предків. Діяльність здійснювалася через агентство “Томас Кук і син”, – першої контори, що спеціалізувалася на організації туристичних поїздок. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен.

У 1872 році Кук організував перший навколосвітній круїз, в ньому взяли участь 10 чоловік. Для того, щоб об’їхати земну кулю запланованим маршрутом, групі знадобилось 222 дні. В наш час цей шлях можна подолати за тиждень.

У 1890-і роки сім’я Куків першою організувала поїздки через усю Європу в Азію на поїзді по Транссибірській магістралі.

Після смерті Томаса Кука у 1893 р. власниками його компанії стали його три сини. Бізнес компанії розрісся і включав наприкінці XIX ст. три основні напрями: туризм, банківську справу і перевезення вантажів морськими суднами.

Читайте також  Як вам така ідeя? Facebook збирається ввести нову кнопку (фото)

Пізніше, у 1931 р. компанія Thomas Cook and Son злилася з компанією Wagon Lit Company, яка займалась перевезенням пасажирів у спальних вагонах експрес-потягом по Європі.

Після закінчення другої світової війни уряд Великобританії придбав основні права на компанію Thomas Cook and Son.

Компанія на межі XX і XXI ст. мала 5 відносно незалежних основних підрозділів, більше 625 офісів, в ній було зайнято близько 10 тис. співробітників по всьому світу. Вона вважається однією з найбільших в галузі туризму, хоча діяльність цієї знаменитої компанії не обмежується наданням туристичних послуг.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.