4 продукти, які небезпечно споживати в спеку

Літо – пора не тільки яскравих розваг, теплого сонця і відпусток. Саме в теплу пору року в рази зростає ризик захворювання шлунково–кишковими інфекціями. Причому для того, щоб підхопити одну з них, зовсім не обов’язково з’їсти щось не першої свіжості – небезпека може підстерігати там, де ми її зовсім не чекаємо.

Для початку варто розуміти, що інфекція інфекції – різниця. Найбільш поширеними повсюдно збудниками вважаються сальмонела, лістерія і кишкова паличка.

Сальмонельоз – це бактеріальне кишкове захворювання, заразитися яким можна через забруднену воду або їжу. Хвороба розвивається через 6-72 години після попадання сальмонелли в організм. Симптоми: нудота, блювання, шлункові спазми, діарея, головний біль, жар і озноб, рідше – наявність крові в калових масах. Вони можуть виражатися яскраво або бути повністю відсутніми, причому в останньому випадку людина, не страждаючи сама, здатна інфікувати оточуючих. Джерелом зараження, як правило, є екскременти і їх похідні (наприклад, у складі органічних добрив для овочів і фруктів). Тому важливо ретельно мити продукти перед вживанням, руки і утримувати кухню в чистоті.

Лістерії – це викликаючі кишкові інфекції бактерії, здатні жити при низьких температурах, наприклад, в холодильнику. Отруєння відбувається в основному при вживанні брудних овочів і фруктів, а також продуктів, виготовлених з непастеризованого молока (зокрема, м’яких сирів). Симптоми: діарея, нудота, жар, ниючі м’язові болі. Інфекція може вразити нервову систему, а в 20% випадків це – смертельно. Негайно зверніться до лікаря, якщо на фоні отруєння ви також відзначаєте сильні головні болі, жорсткість м’язів шиї, втрату координації, сплутаність свідомості або судоми.

Кишкова паличка передається через забруднену воду і їжу, непастеризовану молочну продукцію, а також при безпосередньому контакті з інфікованою людиною або твариною (наприклад, в зоопарку). Симптоми зазвичай проявляються на 3-4 день. Вони включають сильну діарею, іноді з домішками крові, біль і спазми в животі, нудоту, блювоту. До найбільш серйозних ускладнень зараження відносять ризик розвитку ниркової недостатності і гемолітичний уремічний синдром.

Читайте також  Новий штам коронавірусу “Омікрон": чим він небезпечніший за "Дельту"

З якими продуктами харчування варто бути гранично обережними?
1. Пророщені зерна

Багато хто звик додавати в звичайні страви пророщені зерна, вважаючи це вкрай корисним. Однак важливими умовами для їх проростання є вологість і тепло – ідеальне середовище для розвитку всіх 3–х описаних вище типів інфекцій.

2. Зелені листові овочі

Самі по собі шпинат, салати, капуста не такі небезпечні, як те, що ми не дотримуємося правил гігієни. Для нарізування овочів і зелені бажано обзавестися окремою обробною дошкою. Мити їх необхідно в чистій проточній воді з використанням друшляка і після просушувати.

3. Дині

Лістерія з комфортом «живе» на шкірці дині, в тому числі і за умови зберігання в холодильнику. Мити її перед вживанням необхідно ретельно, з використанням щітки або мочалки. Ні в якому разі не можна нарізати немитий плід: лістерії швидко потраплять на м’якоть.

4. Помідори

На поверхні цього соковитого овочу із задоволенням процвітають сальмонели. Мити томати потрібно особливо ретельно, а плоди з пошкодженою шкіркою зовсім не рекомендується вживати в їжу.

Нарешті, не забувайте про основне правило: будь-яка їжа не повинна знаходитися поза холодильником більше 4–х годин в сумі (тобто не за один відрізок часу). І пам’ятайте: хоча літо для кишкових інфекцій – піковий період, ймовірність зараження цілорічна.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.