ТОП-6 поширених звичок, які не пускають у життя людини багатство

Фінансова ситуація кожного залежить від його стилю життя і поводження із грішми. Нерідко люди із однаковим достатком мають абсолютно різні рівні життя. Одні завдяки економії й плануванню бюджету примножують заощадження. Іншим бракує грошей на життя.

Кореспондент поспілкувався із фахівцями з особистих фінансів й виокремив 6 звичок, які програмують людину на бідність.

Щоденне повторювання про брак коштів

Деякі люди схильні часто думати про брак коштів і повторювати це друзям і родичам. Після такої поведінки розвивається дріб’язковість, люди й самі починають вірити у свою фінансову безперспективність, пояснюють психологи.

“З одного боку, людина показує оточенню свою фінансову неспроможність. Її починають сприймати як проблемну й неуспішну. З іншого боку, вона блокує для себе і більші заробітки, й купівлю речей, які не належать до групи першої необхідності”, – пояснює психолог Павло Войтюк.

Задоволення миттєвих потреб

Велика частина українців схильна бездумно витрачати гроші на те, що принесе задоволення на 10-20 хвилин. Це купівля кави у кавомобілі, пивa, cигapет, солодощів. На такі звички люди витрачають по мінімальній зарплату в рік, порахували у компанії AFS.

“Наприклад, той, хто раз на кілька днів купує каву біля свого місця роботи, у рік витрачає близько 4 тисяч гривень. Хто звик майже щовечора пити пиво із чіпсами, у рік позбувається близько 7 тисяч. Є люди, які звикли їздити скрізь на авто. За короткі поїздки, які можна було замінити ходьбою, вони також викидають тисячі. Таке недбале ставлення до грошей заважає більшості українців заощаджувати й досягати своєї фінансової цілі”, – каже спеціаліст із особистих фінансів Тарас Радзівіл.

Спонтанні покупки

На незаплановані покупки зазвичай витрачають на третину більше, ніж на заплановані щотижневі закупи.

Читайте також  Посівний календар на квітень 2020 в Україні: що і коли садити

“Особливо шкодить сімейному бюджету різного придбання речей не першої необхідності. Наприклад, якихось речей у підземному переході по дорозі на роботу або солодощів на касі в супермаркеті”, – пояснює Олександр Бойко, спеціаліст із особистих фінансів.

Нерідко зробити спонтанну покупку людей підштовхують акції та знижки.

“Люди піддаються маркетниговому ходу торгівельних мереж і часто купують непотріб або беруть значно більше продуктів чи речей, ніж їм потрібно. Ті, хто не може контролювати себе при вигляді акційної пропозиції, приречені щомісяця спускати зайві гроші”, – каже спеціаліст.

Відсутність життєвого плану

Жодна людина не може заощаджувати кошти просто так. Має бути кінцева мета – придбання в майбутньому житла або автомобіля, проведення відпустки за кордоном, зміна техніки в домі чи започаткування бізнесу.

“Важливо мати фінансовий план. Однак особистого фінансового плану не може бути без виокремлення життєвих пріоритетів. Тому люди, які не мають чітких цілей, зазвичай живуть одним днем – витрачають все, що заробили й не намагаються знайти додаткові джерела доходу. На жаль, таких більшість. Людина ніколи не стане забезпеченою без плану, маючи середні доходи”, – пояснює Олександр Бойко.

Фінансовий план повинен включати у себе як крупні покупки, заощадження, так дрібні щоденні дії із грошима – список для походу в магазин, список знайомих, кому треба подарувати подарунок на день народження, вважає спеціаліст. За його спостереженнями, люди, які живуть за фінансовим планом, заощаджують від 20 до 25% свого доходу.

“Непрогнозованість навіть у мінімальних витратах – це завжди шлях до бідності. Наприклад, людина, яка йде у супермаркет і не може передбачити, що треба буде продукти у щось класти, купує на касі пакети. За рік витрачає на них від 400 до 600 гривень”, – розповідає Тарас Радзівіл.

Читайте також  “До літа будемо мати…”: Українців попередили про нову небезпеку, невже відбудеться крах гривні?

Систематичне використання кредитки

Кредитка – це чудовий інструмент для того, аби миттєво отримати необхідні кошти. Однак люди, які часто її використовують, приречені мати величезні витрати.

“Справа в тому, що користування кредиткою дуже дороге – понад 50% річних. Плюс – плата за її використання – від 70 до 200 гривень у рік. Також психологічно витрачати банківські кошти значно легше, ніж свої. Тому люди активніше їх використовують. Навіть в тих випадках, коли можна було б і утриматися від покупок”, – пояснює Олександр Бойко.

Купівля брендових речей

Серед українців більшість людей, маючи зовсім скромні доходи, намагаються купувати техніку й одяг іменитих брендів.

“Це філософія бідних. Вони намагаються через купівлю іміджевого телефона за свої 3-4 зарплати наблизитися до побуту багатих людей. При чому це стосується більшості покупок. Деякі замість нового автомобіля “Шевроле”, купують 10 річний БМВ, щоб круто виглядати. А потім пів зарплати щоквартально віддають на ремонт тієї машини”, – каже Олександр Бойко. Він вважає, що при мінімальних доходах не варто переплачувати за бренд.

“Ми живемо у світі глобалізації технологій і великого вибору товарів. Безглуздо купувати собі дорогий німецький дриль, щоб раз на рік прикрутити карниз чи поличку в квартирі. Краще у такому разі придбати китайський у 5 разів дешевший. Це ж саме стосується й іншої техніки”, – каже він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.