Участь неповнолітніх в агітації на Прикарпатті — питання неоднозначне — ОПОРА

Нещодавно увагу франківців привернула поява в обласному центрі осіб, неповнолітніх на вигляд, у брендованих футболках та бейсболках зеленого кольору з логотипом політичної партії «Слуга народу» та написом «Зробимо їх ще раз».

У соцмережах активно поширювали фото «дітей» і звинувачували представників партії у «незаконній експлуатації дітей для агітації». Поліція взялася перевіряти ці факти. ОПОРА спробувала дослідити ситуацію з точки зору законодавства, — повідомляють “Вікна” з посиланням на прес-центр ОПОРИ.

Одним із перших звернув увагу франківців на цю проблему Михайло Романюк. Він поширив фото молоді в футболках із листівками у руках, пізніше дописувачі зауважили, що молодь щодня збирається біля дверей офісу партії на вулиці Труша в Івано-Франківську. На футболках також помітно напис «Зе депутат. Андрій Сторожук».

Пізніше у мережі Фейсбук з’явилось чимало фото, на яких видно молодь із листівками чи газетами у руках. Тему про неправомірне використання дітей для агітації за партію «Слугу народу» підхопили ЗМІ. Журналісти, до прикладу, зауважували, що дітям «заборонено займатись агітаційною діяльністю, це можуть робити лише виборці, тобто ті, кому виповнилося 18 років».

Андрій Сторожук, кандидат від партії «Слуга народу» по округу №83 (Івано-Франківськ) пояснив ситуацію у коментарі місцевим ЗМІ.

«Останнім часом дуже часто обговорюють волонтерів, які долучилися до роботи зе-команди в Івано-Франківську. Представники мого політичного штабу для поширення газет, листівок та іншої агітаційної продукції запрошують лише повнолітніх. Якщо ви побачите дітей, які ходять у брендованому одязі, то одразу скажу, що ці футболки і кепки зеленого кольору були і є у вільному доступі політичного штабу. Крім того, ці сувеніри безкоштовно роздавали під час промоакцій та офіційного відкриття Зе!Офісу. Будь-хто міг узяти футболки і використовувати їх так, як хоче», – зазначив Андрій Сторожук.

Читайте також  “Спочатку для молоді”: Аваков розповів про закінчення карантину. Залежить від нас

Він додав: те, що в більшості брендований одяг Зе!Команди носить молодь, свідчить лише про позитивні зміни в суспільстві.

Богдан Морикіт, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині зауважує, що питання залучення неповнолітніх осіб до політичної діяльності партій та кандидатів, зокрема агітації на їхню користь під час виборів, є неоднозначним. Так, частина 7 статті 2 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» визначає, що громадяни України, які мають право голосу, можуть брати участь у проведенні передвиборної агітації. Проте, у частині 1 статті 74 цього Закону, серед переліку осіб, яким прямо заборонено брати участь у агітації неповнолітні відсутні.

«Тим не менше, залучення неповнолітніх до агітації є сумнівним кроком, який ми не можемо схвалювати. Способом уникнення таких явищ у майбутньому є внесення змін до законодавства, які встановлюватимуть пряму заборону на участь неповнолітніх у агітації, щоб у правоохоронних органів не було складнощів при визначенні санкції покарання за статтею 212-10 КУпАП, якою передбачено покарання саме за здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена», — сказав Богдан Морикіт.

Проте, це не всі особливості. Детальніше неоднозначність ситуації про участь неповнолітніх у діяльності політичних партій дослідила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Марія Цип’ящук:

«Прямого обмеження щодо віку осіб (виборців, які за ст. 70 Конституції України повинні досягти 18 років на день виборів), які мають право здійснювати агітацію — немає. Також не встановлена заборона для політичних партій використовувати послуги осіб, які не є членами партії, (які також повинні досягти 18-річного віку), і які погоджуються надавати послуги на громадських засадах — тобто, здійснювати волонтерську допомогу.

Читайте також  До політики я готовий: Вакарчук висловився про президентські амбіції

Згідно зі ст. 1 ЗУ «Про волонтерську діяльність» волонтерська допомога – це роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. Однак, для надання волонтерської допомоги особами від 14 до 18 років необхідно отримати згоду батьків чи тих, хто їх замінює. Ця вимога прямо передбачена в ч. 1 ст. 7 цього Закону. Згідно ч. 4 ст. 5 Закону, організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, несуть відповідальність відповідно до закону.

Але, що ж відбувається, якщо ця вимога не буде дотримана?

Щоб з’ясувати це звертаємося до ст. 13 Закону «Відповідальність за порушення законодавства у сфері волонтерської діяльності». Однак це не дає жодного розуміння, яку ж відповідальність нестимуть ті, хто вчинив такі порушення. Формулювання «відповідно до закону» є типовим прикладом недотримання принципу правової визначеності у національному законодавстві. Ще поширений варіант: «несуть дисциплінарну, цивільну, адміністративну та кримінальні відповідальність відповідно до законодавства України».

Ані Кодексом України про адміністративні правопорушення, ані Кримінальним кодексом відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері волонтерської діяльності не встановлена. Також, такі дії не можна кваліфікувати, наприклад, за ст. 150 КК України «експлуатація дітей» чи за іншими подібними статтями.

Разом з тим, ст. 3 ЗУ «Про політичні партії» зобов’язує їх проводити свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку. Це означає, що при залученні волонтерської допомоги політичні партії повинні враховувати, в тому числі, й вимоги ЗУ «Про волонтерську діяльність», зокрема – отримувати згоду батьків тих неповнолітніх осіб, яких вони залучають до своєї діяльності. Стаття 18 Закону вказує на те, що контроль та нагляд за додержанням політичною партією вимог Конституції та Законів України, а також статуту політичної партії,за загальним правилом, віднесено до повноважень Міністерства юстиції України. За порушення законодавства України, до політичної партії може бути застосоване попередження про недопущення незаконної діяльності або ж заборона такої партії.

Читайте також  Франківщина завершила підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати – Рух Чесно

Отож, якщо політична партія вирішує залучати до своєї діяльності неповнолітніх, вона обов’язково повинна отримати згоду батьків або осіб, які їх заміняють для таких неповнолітніх».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.