12 липня − Петра і Павла: історія виникнення, головні традиції свята та заборони

Апостоли Петро і Павло − найбільш шановні і популярні в народі сподвижники Христа. Мученики віри вважаються покровителями рибалок, пастухів і підприємців, а молитва їм, за легендою, може вилікуватися від божевілля і лихоманки.

Походження свята

Одне з найбільших релігійних свят у православній традиції має офіційну назву “День пам’яті святих апостолів Петра і Павла”. Всі віруючі шанують найбільших святих за всю історію християнства щороку 12 липня, пише Znaj.ua.

Апостоли Ісуса Христа вважаються найпотужнішими покровителями і традиційно займають особливе місце в пантеоні святих. Відзначимо, що свято має фіксовану дату і на відміну від багатьох інших православних урочистостей і не “плаває” по календарю. Щорічно апостолів Петра і Павла шанують 12 липня.

Одна з “червоних” дат православного календаря присвячена учням Ісуса Христа, які виявилися одними з найбільш популярних популізаторов вчення свого вчителя після його розп’яття в Єрусалимі.

Більше дізнатися про житіє і діяння Петра і Павла можна в працях православних авторів про святих апостолів, доступних в християнських магазинах, а також в Інтернеті. Крім того, багато подробиць є в так званій апокрифічній літературі, що не отримала визнання офіційної Церкви.

Відзначимо, що діяльність апостола Петра описана лише в першій частині “Діянь апостолів”. Далі можна дізнатися більше про життя апостола Павла, який присвятив своє життя поширенню християнства по території Римської імперії.

Доля сподвижників Христа була також сумною, як і у їх вчителі. Святі прийняли мученицьку смерть від поданих римського імператора Нерона, який сумно прославився масовими гоніннями на перших християн.

Точні дані про обставини смерті апостолів Петра і Павла − не відомі. Джерела різняться в своїх описах загибелі святих, а сучасні історики сперечаються про правдивість зазначених римлянами даних.

Наприклад, автор праці “Четьї Мінеї” Димитрій Ростовський був впевнений, що обидва святих були страчені римлянами в один день або з різницею в один рік.

Апостоли Петро і Павло: що ховається за православної легендою

Історію Петра і Павла нам розповідає Новий Завіт і праці інших перших християнських авторів. Відповідно до Писання, саме Святий Петро був найближчим учнем Христа і його спадкоємцем після розп’яття.

Читайте також  Чому в “мокрий” день, 24 травня, треба забути про роботу і викинути віник у вікно

Православна традиція говорить про те, що Петро був очевидцем Преображення Господнього на річці Фавор. Після Вознесіння Ісуса саме цей Апостол став ревним проповідником його вчення, за що поплатився життя в Римі. За створення християнської громади, Петра розіп’яли на хресті вниз головою, що шокувало навіть жорстоку публіку “Вічного міста”.

Історія свята також складається з розповідей про життя Святого Павла. Джерела стверджують, що він не знав Ісуса під час його земного життя, а приєднався до діянь апостолів після того, як став свідком явлення Христа по дорозі до Дамаску. Савл (ім’я апостола до прийняття християнства) почув голос Сина Божого і став його ревним проповідником.

Саме Святий Павло заснував християнські Церкви в Малій Азії, Греції, Македонії, Сирії і в багатьох інших регіонах Римської імперії. За свою діяльність апостол також був страчений, проте будучи римським громадянином уникнув страшних тортур і був відразу обезголовлений.

Як зароджувалось свято

Вперше Петра і Павла почали шанувати на офіційному рівні в 324 році. Саме тоді, згідно з даними джерел в Константинополі і Римі з’явилися перші храми, присвячені апостолам.

З четвертого століття обряди в церкві на честь святих почали проводиться священиками, які призначили святкування саме 12 липня або 29 червня по старому стилю. Саме в цей день мощі святих були перенесені до Константинополя, де в їх честь були побудовані грандіозні собори.

Символи святкового дня

Свято Святих Петра і Павла шанує духовну твердість і розум, якими прославилися великі сподвижники віри.

У православній традиції Петро є символом зречення від віри, за яким слідує покаяння. Апостол Павло, в свою чергу, давав приклад опору вірі і заперечення проповідування.

Традиції свята

У народі Свято Петра і Павла був символом настання розпалу літа і було ознакою необхідності початку підготовки до настання осені. “Петров день” називали “верхівкою літа”, за яким йшла посилена підготовка до масштабного сіножаття.

Читайте також  Довелося Степанові одружитися з чужою нареченою, пожалів дівчину, врятував від людського осуду

В Україні обряд підготовки починався з прибирань. У селах і містах масово прибирали в будинках і дворах. Було прийнято білити будинки, вивішувати вишиті рушники та інші прикраси.

Готувалися до свята і юні дівчата. Так, молодь робила з польових квітів вінки, які вплітала туди червоні маки і влаштовували масові гуляння.

Вранці все за традицією йшли до церкви або до собору, де стояли на урочистій церемонії, що оспівує святих апостолів.

Традиції також включали в себе використання перших паростків нового врожаю ячменю, з якого було прийнято випікати обрядовий хліб, необхідний для освячення в храмі.

По приходу з церкви, українці пригощалися спеціальною стравою − сирними бабками. Частування діставалося всім членам сім’ї і гостям.

Сирні бабки або Мандрики, за легендою, любили самі Петро і Павло, які регулярно вживали їх в їжу під час своїх подорожей по світу і проповідування слова Божого.

Вважається, що після 12 липня перестають кувати зозулі. Дане явище в народі пояснювали тим, що ці птахи нібито “подавилися Мандріком”. Саме зозуля, згідно з легендою, вкрала частування у святого апостола, за що була покарана Богом.

День Петра і Павла, прикмети якого особливо цінували за старих часів, шанувався пастухами. Саме перший святий вважається покровителем представників цієї “професії”. Пастухів було прийнято цінувати і пригощати саме в цей день. Селяни дарували частування людям, які пасли худобу, і разом обідали

Свято відзначали в спеціальних “петрівніках” − невеликих землянках, прикрашених огорожею із зелені. У таких імпровізованих “оселях” і проводили святковий обід.

У деяких українських етнічних областях була традиція, яка полягає в зборах господинь, які годували корів травами з жовтими квітами, що нібито давало їм “жовте молоко”. Обряд супроводжувався тим, що жінки говорили особливі заговори, які лише частково дійшли до наших днів.

Традиційно на “Петра і Павла” дівчата ворожили на своїх обранців. Для того, щоб дізнатися про свого коханого, потрібно було зібрати 12 різних рослин. “Дари природи” клали під подушку і читали спеціальний заговір. Переконання селянок були такими, що вони думали, що саме в цю ніч вони зможуть побачити свого майбутнього чоловіка.

Читайте також  Якщо хочете бути щасливими та успішними, не робіть цього на свій День народження

Також для збереження краси було прийнято вмиватися з трьох джерел, щедро пригощати нужденних і зустрічати світанок “на ногах”.

Існував звичай відзначати і 13 липня, яке називали “на пів Петра” або на “на пів Павла”. Свято проходило зі смаженими півнями на столі і свіжим борщем, розлитим в три чашки.

Дата православного календаря також привертала родичів божевільних і гарячкових, які за легендою, могли зцілиться саме в цей день.

Також Святому Петру молилися моряки, а Павлу − перші українські підприємці.

Прикмети на “Петра і Павла”: за старих часів і зараз

12 липня вважається одним з найважливіших днів у православному календарі та багатим на різні прикмети. Свято є особливим днем, коли можна було дізнатися багато про своє і спільне майбутнє. Життя близьких можна було не тільки врятувати молитвою святим, але і значно поліпшити особистий добробут і отримати підказку на майбутнє.

Серед основних прикмет на “Петра і Павла” варто відзначити:

свято на середу випало − рік хорошим буде;

один дощ на Петра − хороший урожай, два − відмінний, три − багатий;

якщо на Петра спека, то на Різдво − буде холодно;

Петрів день холодний − рік голодний;

хто не спить на Петра, той весь рік гуляє до ранку;

Заборони на День Петра і Павла

За православною традицією 12 липня не можна їсти свіжі ягоди і фрукти, так як це нібито накличе біду і може залишити на все життя на самоті. Якщо, по необережності з’їв зібрану ягоду, то частування варто віднести до храму і пригостити нужденних.

Категорично заборонено вступати в шлюб на “Петра і Павла”, так як молодята можуть накликати на себе нещастя.

На свято було заборонено працювати в полі або саду. Вважалося, що в святий день земля набирала силу і її не можна було турбувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.