Перший звільнений з РФ український політв’язень розповів про жахливі катування у ФСБ

Студент зі Львова Юрій Яценко, що був першим політв’язнем, звільненим з російської в’язниці в травні 2015 року, розповів історію свого ув’язнення і звільнення.

1467698285-2492-yuriy-yatsenko

5 травня 2014 року Юрій приїхав в Росію зі своїм другом, з яким займався купівлею-продажем електротоварів, а вже 6 травня до них в готель прийшли співробітники ФСБ, забрали в райвідділ і допитали про те, яке відношення хлопці мають до Майдану або травневих подій в Одесі.

“В перші дні, коли ФСБ дізналася, що я був на Майдані, до мене прийшов працівник ФСБ, який сказав, що єдина можливість залишитись живим, це співпраця, яка полягала в тому, що я мав по телекамерах розповідати, що я український диверсант, і, я замість того, щоб виконувати українські накази звернувся в ФСБ по допомогу. Взамін вони пропонували гроші та російське громадянство”, – розповів Яценко.

За його словами, коли він відмовився, ФСБшники застосовували методи психологічного та фізичного тиску – “не давали їсти, не давали спати, погрожували, що вколять якусь вакцину на кшталт сироватки правди, під якою я підпишу будь яку явку з повинною, погрожували, що підкинуть наркотики, регулярно били, не давали можливості з’єднатися із зовнішнім світом, я не мав права на адвоката”.

“Один вид катувань був особливо жорстоким, коли 22 травня мене вивезли спецназівці зі спецзакладу для іноземців, в якому я знаходився, одягнули мішок на голову, посадили в машину, почали бити в голову, в живіт, в пах, погрожували, ображали. В решті решт, ми приїхали у ФСБ у Курській області, де мені пропонували співпрацювати, говорили, що владу в Україні захопили американці”, – розповів в’язень.

За словами Яценка, очікуючи, що через його відмову “будуть катування”, він попросився в туалет, де розбив собі голову, “щоб залишити сліди на тілі, аби його помітили”.

Читайте також  На Франківщині не будуть закривати школу, де навчається 18 учнів

“Вони мені знов одягнули мішок на голову, посадили в мікроавтобус, вивезли в ліс, викинули з машини, почали бити ногами в пах, живіт, потім підвісили за наручники, декілька годин били та душили, імітували розстріл, лякали, що віддадуть Кадирову, вимагаючи співпрацювати.

Тут я зрозумів, що таких катувань витримати неможливо”, – сказав екс-бранець. У зв’язку з цим Яценко “вирішив довести тіло до такого стану, щоб не можна було катувати через крововтрати”. “І я порізав собі вени і живіт. Вони запанікували і далі мені подзвонити рідним, тому що я став напроти камери відеоспостереження, а крововтрата була велика, адже кров з вени била фонтаном.

В подальшому, коли відкривались двері камери, я прикладав лезо бритви до шиї, таким чином вони не підходили до мене”, – розповів політв’язень. За його словами, під час госпіталізації йому “зашивали без наркоза, але зашили тільки шкіру, а не вени”, від чого він ще 3 місяці не міг працювати рукою, яка опухла.

Яценко зазначив, що проти нього спочатку відкрили адміністративну справу, а через 3 місяці – кримінальну справу за статтею “контрабанда вибухівки”, а саме мисливського пороху. “Але вони допустили грубу помилку, тому що по Кримінальному кодексу РФ за мисливський порох не порушують кримінальних справ.

В подальшому цю статтю за відсутності доказів закрили, та відкрили іншу справу щодо зберігання вибухівки, за яку мене засудили на 9 місяців”, – розповів він. Російський бранець зазначив, що він був випущений, на його думку, завдяки вдалій роботі громадських активістів, адвокатів та через його “правильну позицію в місцях позбавлення волі”.

“Я не отримував жодної підтримки від держави. Я звернувся до Матіоса в прямому ефірі з повідомленням про злочин проти мене, і ГПУ порушила кримінальну справу проти тих працівників правоохоронних та судових органів РФ, які порушували мої права і катували мене”, – додав Яценко.

Читайте також  Етапування вб’є політв’язня Гриба, – Клімкін

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.