“Стан війни” замість “воєнного стану”: Що за указ підписав Зеленський за кілька днів до виборів

Судячи з усього, президент Володимир Зеленський починає методично вибудовувати власну вертикаль влади з замашками на диктатуру.

16 липня Зеленський підписав указ про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України. Це базовий документ, яким визначається порядок проходження громадянами України військової служби у ЗСУ та регулюються питання, пов’язані з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов’язку в запасі.

Depo.ua пропонує детальніше розібратись, які саме зміни вніс Зеленський і що це означатиме для Збройних сил України і для держави в цілому.

1) B абзаці двадцять четвертому пункту 46 слова “З введенням воєнного стану для осіб молодшого і старшого офіцерського складу, які проходять військову службу, встановлюються такі строки вислуги” замінити словами “З оголошенням стану війни для осіб молодшого і старшого офіцерського складу, які проходять військову службу, до дня і часу припинення стану війни встановлюються такі строки вислуги”.

Власне, в Офісі президента навіть не намагалися замаскувати “зраду”, розмістивши її в першому ж пункті. Що це означає?

Даний абзац пункту 46 визначав нарахування строку вислуги офіцерам ЗСУ під час проходження військової служби в умовах воєнного стану, а саме: молодшого лейтенанта, лейтенанта – 1 рік (замість 2-х в умовах мирного часу), старшого лейтенанта, капітана (капітан-лейтенанта) – 2 роки (замість 4-х в умовах мирного часу), майора (капітана 3 рангу) – 3 роки (замість 6-ти в умовах мирного часу), підполковника (капітана 2 рангу) – 4 роки (замість 8-ми в умовах мирного часу), полковника (капітана 1 рангу) – 1 рік (замість 2-х в умовах мирного часу).

Зеленський же замінив “воєнний стан” на “стан війни”, прирівнявши тим самим умови проходження служби під час воєнного стану до умов проходження служби в мирний період.

Читайте також  Голова “АвтоЄвроСили” назвав терміни вирішення проблеми автомобілів з європейською реєстрацією

Простіше кажучи, тепер під час воєнного стану строки вислуги офіцерам ЗСУ будуть нараховуватись за умовами мирного часу, а скорочена процедура передбачається лише у тому випадку, якщо Україна оголосить комусь війну, чого досі ніколи в її новітній історії не траплялося.

2) у пункті 83:

– перше речення абзацу першого доповнити словами “рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України”;

– абзац другий виключити.

До внесених Зеленським змін перше речення пункту 83 звучало наступним чином: “Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби”.

А вилучений абзац виглядав так: “Переміщення військовослужбовців по службі проводиться, як правило, без зарахування в розпорядження відповідних командирів”.

Добре це, чи погано – покаже час. На перший погляд ніякої “зради” в цьому пункті указу не криється, власне, як і “перемоги”. Як завжди, багато чого буде залежати від якості виконання нововведень.

3) пункт 159 викласти в такій редакції:

“159. Курсанти навчальних частин (центрів) із числа громадян, прийнятих на військову службу за контрактом осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу, після закінчення курсу підготовки (перепідготовки, підвищення кваліфікації) призначаються на посади згідно з отриманою військово-обліковою спеціальністю, крім військовослужбовців, які зараховуються в розпорядження командира військової частини А0515.

Військовослужбовці, які направлялися для підготовки (перепідготовки, підвищення кваліфікації) без виключення зі списків особового складу військових частин, після закінчення підготовки (перепідготовки, підвищення кваліфікації) повертаються до військових частин, з яких вони направлялися на таку підготовку”.

До внесених Зеленським змін пункт 159 виглядав наступним чином: “159. Після закінчення підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації військовослужбовці повертаються до військових частин, що їх направили на таку підготовку”.

Читайте також  Пyтíн вíддaв нaкaз! Oгօлօcили – cтpaшнe píшeння: зaгpօзa для ЗCУ. Hօвий eтaп вíйни -пօпepeдили

Тут команда президента просто розширила та доповнила існуючий порядок речей, окремо прописавши процедуру призначення на посади курсантів.

Що стосується військової частини А0515, то це Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Його діяльність регулюється законом України “Про розвідувальні органи України”.

4) доповнити Положення пунктом 263 такого змісту:

“263. У разі введення воєнного стану та утворення військових адміністрацій населених пунктів, районних, обласних військових адміністрацій для формування військових адміністрацій до них відряджаються військовослужбовці з метою виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі без виключення зі списків особового складу. Заміщення посад військовослужбовцями здійснюється згідно з переліком посад у військових адміністраціях населених пунктів, які підлягають заміщенню військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і начальницького складу правоохоронних органів, та переліком посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і начальницького складу правоохоронних органів у районній, обласній військовій адміністрації, затвердженими президентом України за поданням начальника Генерального штабу – головнокомандувача Збройних сил України.

Відрядження військовослужбовців до військових адміністрацій із залишенням на військовій службі та їх відкликання здійснюється наказами по особовому складу начальника Генерального штабу – головнокомандувача Збройних сил України.

Про призначення військовослужбовців, відряджених на посади у військові адміністрації, відповідні військові адміністрації письмово повідомляють Генеральний штаб Збройних сил України.

За погодженням з Генеральним штабом Збройних сил України відряджені військовослужбовці звільняються з посад у військових адміністраціях та направляються у розпорядження Генерального штабу Збройних сил України в разі:

– припинення або скасування воєнного стану;

– завершення виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки;

– невиконання військовослужбовцем обов’язків за займаною посадою.

У разі потреби начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України може відкликати з військової адміністрації відряджених військовослужбовців, повідомивши про таке відкликання начальника військової адміністрації з наданням відповідної заміни.

Читайте також  З самого ранку: Зеленський терміново ввів у дію важливе рішення РНБО – життя всієї України різко зміниться

Після повернення в розпорядження Генерального штабу Збройних сил України військовослужбовці продовжують проходити військову службу або звільняються з військової служби в установленому порядку”.

Пункту 263 в даному Положенні не було взагалі. Судячи з усього, у Зеленського вирішили воєнний стан винести в окремий пункт, прописавши у ньому все необхідне, на їх думку, що повинно стосуватись прав та обов’язків військовослужбовців.

Перше, що впадає в очі у цьому новому пункті, це відсутність “пільгових” строків вислуги офіцерам ЗСУ, вилучених з пункту 46 даного Положення (див. п. 1 цього указу Зеленського). Тобто, в цьому плані у Зеленського, по суті, прирівняли воєнний стан до умов мирного часу.

Звертає на себе увагу в цьому пункті і виключне право президента “у разі потреби” відряджати військовослужбовців до військових адміністрацій із залишенням на військовій службі та, відповідно, відкликати їх назад. Генеральний штаб при цьому має бути лише поставлений до відома відповідними військовими адміністраціями у письмовій формі.

Простіше кажучи, Зеленський прописав за собою виключне право в ручному режимі керувати Збройними силами України під час воєнного стану, позбавивши при цьому військовослужбовців наявних раніше пільг.

Знову ж таки, добре це, чи погано, з’ясується пізніше. На перший же погляд у цьому пункті більше “зради”, аніж “перемоги”.

В цілому ж можна зробити висновок, що Зеленський починає методично вибудовувати власну вертикаль влади з замашками на диктатуру. Хоч і робить це поки що малопомітними дрібними кроками.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.