Підвищення зарплат освітянам призведе до інфляції, – експерт

Значне підвищення зарплат педагогам, яке напередодні виборів анонсували глава уряду Володимир Гройсман та міністр освіти Лілія Гриневич, призведе до зростання інфляції та посилить соціальну несправедливість. Про це заявила старший економіст Світового банку Анастасія Головач у публікації Економічної правди.

Підвищення зарплат освітянам призведе до інфляції, - експерт

За задумкою урядовців, оплата праці освітян зросте на 20-70% у 2020 році.

За словами старшого економіста Світового банку Анастасії Головач, таке підвищення зарплат може мати низку негативних наслідків для економіки.

«Це додаткове навантаження на бюджет відволікатиме ресурси від інших важливих проектів, від яких би виграло більше українців», — вважає Головач.

При цьому зазначається, що кошти на підвищення зарплат освітян і науковців на 2020 рік не передбачені.

«Оскільки у бюджетній декларації на 2020 рік уже враховані видатки для забезпечення росту соціальних стандартів, на це рішення у 2020 році додатково потрібно знайти 19,7 млрд грн: 14,8 млрд грн — з державного бюджету і 4,9 млрд грн — з місцевих бюджетів», — повідомили у Міністерстві фінансів.

Окрім того, зазначається, що підвищення зарплат освітянам посилить соціальну несправедливість.

Річ у тім, що у 2017 році після підвищення мінімальної зарплати підвищення зарплат в секторі освіти було вищим завдяки додатковим секторальним надбавкам. Їх затвердили окремою постановою. У 2018 році з тієї ж причини зарплати вчителів зросли ще на 30%.

«Ухвалення цього рішення породжує питання: чому саме вчителі, а не інші категорії бюджетників? Приміром, лікарі отримують меншу зарплату, ніж вчителі, а після останнього рішення уряду це співвідношення ще більше зміниться не на користь лікарів», — вважає Головач.

Як відомо, реформа оплати праці освітян, що була ухвалена Кабінетом Міністрів 10 липня 2019 року, передбачає збільшення оплати праці для всіх освітян від 20 до 70% вже наступного року, а також поетапне продовження підвищення зарплати для них до 2023 року.

Читайте також  У 2023 році не будуть підвищувати мінімальну зарплату в Україні - Мінфін

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.