День святої княгині Ольги: заборони, історія та традиції

В Україні 24 липня святкують день святої рівноапостольної княгині Ольги, яка внесла величезний внесок у прийняття християнства на Русі.

Легендарна жінка стала дружиною князя Київського Ігоря у 903 році. В “Повісті временних літ” її ім’я згадується з моменту одруження: “І привели йому жону із Пскова іменем Ольга”. За однією з версій, вона належала до роду князів Ізборських – однієї з давньоруських княжих династій, а звали варязьким ім’ям Хельга, (Ольга, Вольга). Переказ називає батьківщиною Ольги село Вибути, що було розташовано неподалік від Пскова, де вперше вона і зустрілася з майбутнім чоловіком, пише Обозреватель.

Після одруження князь вирушив у похід на греків, а повернувся з нього вже батьком: народився син Святослав. Незабаром Ігор був убитий древлянами, а його місце зайняла княгиня, яка мудро правила протягом 15 років.

З ім’ям Ольги пов’язують прихід християнства в Київську Русь, так як у 954 році княгиня здійснила паломництво в Константинополь, де прийняла святе хрещення і отримала церковне ім’я Олена. Ольгу вважають покровителькою православної віри.

Завдяки їй почали будувати храми, встановлювати хрести і знищувати язичницьку символіку. І вже пізніше її онук, князь Володимир, хрестив Русь.

День святої Ольги – заборони

24 липня в жодному разі не можна сваритися і лаятися. При чому не тільки між собою. Заборонено лаяти долю, певні речі та події. Також під заборону потрапляє важка праця: прибирання, прання, рукоділля.

День святої княгині Ольги – традиції

Щорічно в храмах цього дня проходить святкове богослужіння. Ольгам рекомендується відвідати церкву і помолитися за своє здоров’я, віру і сім’ю, а також про втіху вдів. Також молоді дівчата можуть попросити святу про вдале заміжжя.

Читайте також  Головний розвідник США зробив заяву щодо війни на Донбасі

Свята Ольга вважається покровителькою милосердя, так як вона допомагала добрим і карала злих. У народі раніше було прийнято виходити в поле і заготовляти сіно на зиму. Також прийнято робити привітання з днем княгині Ольги.

День святої княгині Ольги – прикмети

Сонячна погода на святу Ольгу – буде багатий урожай. Дощі ллють – можна чекати на гарний улов риби.

Коли святкують день княгині Ольги: ця дата щорічно потрапляє на 24 липня, тому легко запам’ятати це число.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.