Зареєстровано петицію щодо заборони полювання на дичину на Прикарпатті

На сайті Рetitions247.net громадська організація “Зелена Сила – Green Power” зареєструвала петицію щодо тимчасової заборони полювання на дичину в регіоні.

Зареєстровано петицію щодо заборони полювання на дичину на Прикарпатті

Автор петиції – керівниця громадської організації Андріана Байло. Петицією звертаються до начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господартсва та голови Івано-Франківської ОДА. Станом на 5 серпня її підписали 156 людей.

Передаємо текст петиції без змін:

Звернення

Щодо тимчасової заборони полювання на дичину в регіоні

На Івано-Франківщині триває сезон полювання, але чи належним чином та в рамках Закону?

Українське товариство мисливців протягом декількох десятків років безвідповідально користувалося мисливськими багатствами країни. За ці роки українська фауна втратила величезну кількість видів тварин. Деякі види тварин (це і птахи, і хижі та копитні), які можна було ще двадцять років тому зустріти в лісах, наприклад, на території Івано-Франківської області зникли повністю або перебувають під загрозою вимирання: ведмідь бурий, кіт лісовий, рись, горностай, видра, сова сипуха, глушень (глухар), гриф чорний та іхші.

Результати досліджень і спостережень (контрольного підрахунку водоплаваючої птиці, запланованої до відстрілу у мисливському сезоні 2019-2020 років відповідно до лімітів на основі даних користувачів водно-болотними угіддями в області) орнітофауни влітку 2019 року на території Івано-Франківської області, які проводяться систематично науковцями Західноукраїнського орнітологічного товариства разом із іншими спеціалістами з дикої фауни, свідчать про катастрофічне (в десятки разів) зменшення чисельності гніздових гідрофільних видів птахів. Інші дані говорять про катастрофічне зменшення і інших видів мисливських тварин (хижих та копитних) та порушення рівноваги відтворення біоресурсів в лісах регіону (згідно статистичних данних збірника України з 1991 року).

Відсутність професійних обліків дичини, зловживання в розрахунках відсотку вилучення дичини з дикої природи та браконьєрство, негативно вплинули на стан популяцій мисливських тварин. Податки у бюджет від продажі відстрільних карток на дичину – мізерні. Розведення та відновлення популяцій мисливських тварин (а особливо птахів), як це практикується у цивілізованих країнах, відсутнє. Сьогодні полювання на диких птахів, це розвага, що не приносить прибутку державі, порушує екологічну рівновагу і призводить до вимирання видів, збіднення фауни та руйнування екосистем регіону.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, ми, що підписали цю петицію, вимагаємо прийняти відповідні рішення, а саме:

– Створити негайно спеціальну комісію з обов’язковим включенням до її складу науковців, в тому числі орнітологів та представників громадських екологічних організацій, з вивчення стану мисливської фауни та виявлення порушень і неналежного ведення мисливського господарства в області;

– Заборонити полювання на вільноживучих диких водоплавних птахів, та інших диких тварин популяція, яких є катастрофічно низькою на території Івано-Франківської області впродовж серпня-вересня, до ґрунтовного вивчення проблеми протягом 2-х років щонайменше.

P.S. Проекти відповідних рішень та всю юридичну консультацію готові надати в короткі терміни.

Андріана Байло – керівник ГО “Зелена Сила – Green Power”

Олена Кісліченко – зооюрист ІАБ

Людмила Луцюк – адвокат з прав тварин ІАБ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.