Лікар розповів, чим небезпечна зустріч із медузою

Реакція організму на контакт із медузами може бути непередбачуваною й становити загрозу життю. Особливо обережними мають бути алергіки.

Розповів про це кандидат медичних наук, лікар-імунолог Олег Назар в ефірі ObozTV.

“При контакті з медузами можливий розвиток або кропив’янки, або контактного дерматиту, або навіть зниження артеріального тиску. Аж до розвитку токсичних реакцій – буває і таке… Загроза не на 100% смертельна, але вона є”, – каже Назар.

Особливо небезпечним є контакт на рівні шиї або обличчя: він може спровокувати набряк дихальних шляхів.

За словами лікаря, жалити здатні не тільки живі, а й мертві медузи. Тож контакту з ними у будь-якому випадку варто уникати.

“Якщо бачите, що медузи є, то краще взагалі у воду не йти. А якщо людина схильна до алергії й заздалегідь не знає, чи відбудеться контакт із жалючими істотами, треба завчасно прийняти таблетку будь-якого антигістамінного препарату”, – радить лікар.

Якщо медуза вжалила й опік викликав сильну алергічну реакцію, необхідно звільнити дихальні шляхи постраждалого та ввести йому розчин адреналіну або дексаметазону.

У важких випадках опік від жала медузи призводить до появи больового шоку. Може також викликати нудоту, головний біль, судоми, сильну алергічну реакцію, Особливо важко переносять такі опіки літні люди, діти й ті, хто має хворе серце або схильність до алергії. Щоб уникнути неприємних наслідків від зустрічі з медузами, треба знати, як собі допомогти при опіці та чого робити не слід.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.