У Чехії змінились правила працевлаштування для українців

Нові правила Чеської Республіки почали діяти з 31 липня 2019. Вони стосуються власників робочих карт.

Якщо українець отримав першу робочу карту, тоді він не може змінювати свого роботодавця впродовж шести місяців після її отримання. Звільнитися раніше зазначеного терміну можна у тому випадку, якщо роботодавець порушує права працівника.

“Про таке нововведення просили роботодавці у Чеського уряду ще з початку року. Таким чином, вони намагаються захистити свої права, – пояснює спеціаліст ринку праці Юлія Дрожжина. – Жоден роботодавець, який взяв на себе відповідальність про піклування офіційно привезеного ним працівника в країну не бажає, щоб той зі свого боку залишив його через місяць, бо він знайшов для себе більш вигідні умови”.

Також нововведення передбачають, що в інших випадках працівнику з України необхідно не пізніше, ніж за 30 днів до запланованої зміни місця роботи чи позиції, подати повідомлення про зміну до Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки.

“У Чехії регулярно говорять про кадровий дефіцит пов’язаний із старінням нації та міграцією. Якщо українці їдуть на заробітки у Чехію та Польщу, то чехи в свою чергу перебираються працювати у Німеччину чи Велику Британію. Як результат, роботодавці залишаються без працівників, – додає Дрожжина. – Завдяки цьому, можна стверджувати, що лібералізація умов для трудових мігрантів відбуватиметься. Це стосується не тільки Чехії, але й інших країн. Наприклад в Німеччині з 2020 року спростять в’їзд для трудових мігрантів. Також вони майже вдвічі збільшили квоти”.

Головний страх місцевих працівників, на думку експерта в тому, що трудові мігранти знизять планку заробітних плат. Українець може працювати за значно менші кошти ніж чехи. Як наслідок місцевим жителям також платитимуть менше. Саме тому українські працівники є більш затребуваними, ніж, наприклад польські через різні зарплатні очікування. В нашого населення вони нижчі.

Читайте також  Українців застерегли від неприємностей із платіжками за комуналку: на що потрібно звернути увагу

Чехія дозволила вдвічі більшій кількості українців їхати до себе на заробітки. Так, упродовж року країна може легально прийняти в себе 40 тис. українських заробітчан.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.