Франківець здобув перемогу на змаганнях з автозвуку з 500-кілограмовою системою

Слухати щодня такі децибели, від яких у непідготовленої людини можуть бути неабиякі проблеми зі слухом, може 28-річний франківець Назарій Яцюк. І може не лише слухати, але й перемогати на мінародних змаганнях із автозвуку.

Днями Назарій здобув перемогу на міжнародних змаганнях з автозвуку. Витримати понад півтори сотні децибел може не кожен. Як щодня жити серед потужних звуків і мати найгучніше в Європі авто, розповіла в соцмережі журналіст Анна-Сабіна Ружицька.

Автозвук — це усі прилади, які є машині для відтворення музики, сучасна комплексна установка, в якій є магнітола, колонки, підсилювач, спеціальні акустичні полички та сабвуфери (акустичні системи, що допомагають відтворювати низькі звукові частоти). Чемпіон Назарій Яцюк розповідає:

“Я з дитинства люблю музику, співав у церковному хорі. У 18 років мені купили машину, я одразу захотів, аби в салоні гучно та якісно звучала музика. Так я зацікавився автозвуком, читав спеціальну літературу, спілкувався з автолюбителями і, звісно, купляв та встановлював все більше і більше якісної апаратури в автівку. Далі почав їздити на змагання і тепер це моє навіть не хобі — а частина життя. Перемагав на всеукраїнських змаганнях, а тепер я є ще й суддею на змаганнях з автозвуку, що відбуваються в Україні. Цьогоріч вирішив “виїхати і відзвукачити” на міжнародному рівні. Поїздка була дуже важкою, бо за три дні побував на двох змаганнях: у Києві та Румунії, проїхав сотні кілометрів, не спав, був дуже стомлений. Але переміг”.

На такі змагання з’їжджаються власники машин, які обладнані спеціальними системами. Судді встановлюють всередині салону спеціальний датчик на лобове скло. Ним вимірюється сила звукового тиску. Коли датчик зафіксовано, водій сідає в салон та вмикає звук на повну потужність. Датчик заміряє найвищий показник. У кого найбільша цифра — той і переможець, розповідає Назарій:

Читайте також  Водії влаштували самосуд над винуватцем ДТП

“У Румунії я виступав на ВАЗ-2110 у класі “седан”. Це важкий клас, бо вся звукова система в цьому класі повинна бути розміщена в багажнику. Зробити це непросто. Бо у мене при тому, що вага машини близько двох тонн, є 500-кілограмова звукова система. Її я збирав протягом трьох років, за все заплатив кілька тисяч умовних одиниць. Скільки? Казати не буду, аби мої рідні не хвилювалися”.

Звук сягнув 152, 2 децибели. Чи багато це? Коли піднімається в небо літак-винищувач — ми можемо чути звук потужністю 149 децибел. Слухати це — непросто. Якщо людина, яка ніколи не чула нічого подібного, то в неї може бути неабиякий стрес і витримати таку гучність можна не більше 10 секунд, зауважує чемпіон:

“Тому в Європі змагання з автозвуку відбуваються лише в навушниках. Удома я тренуюся без них. На щастя, зі слухом у мене все гаразд. Щоправда, я “витискаю голос” з машини у безлюдних місцях, за 5-6 кілометрів від житлових будинків. Тренуюся як лише маю вільний час. Присвячую цього по 2-4 години в день.

Щоб займатися автозвуком, треба просто любити цю справу, каже Назарій Яцюк, і не боятися потужного об’ємного звуку. А ще — мати авто, знати особливості та види звукових систем, облаштувати ними машину і вміти ними керувати, щоденно тренуватися “тиснути звук”. До змагань у Румунії франківець готувався впроджовж трьох років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.