На річці Сівка в Калуші триває берегоукріплення. ФОТОРЕПОРТАЖ

Нагадаємо, 4 червня управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради уклало договір на проведення робіт з берегоукріплення річки Сівка на території міста. Роботи виконує калуський підрядник — Товариство з додатковою відповідальністю «Карпатнафтобуд».

Сума договору становить 1 млн 890,9 тис. гривень, включаючи 315 тис. гривень податку на додану вартість. Левову частку вартості реалізації проекту — понад 1,2 млн гривень становить вартість матеріалів.

12 червня підрядник приступив до робіт. Орієнтовно вони триватимуть до двох місяців. Як виглядатиме річка в центрі міста після завершення берегоукріплення?

Так, згідно з проектом має бути розчищено русло річки, сформовані та укріплені з допомогою георешітки береги. Береги будуть укріплювати з двох боків моста на проспекті Лесі Українки на ділянці протяжністю 168 метрів, зокрема 70 метрів від моста в напрямку до управління Пенсійного фонду і з іншого боку — до моста на ринку поблизу третьої школи.

З обох боків русла річку відгородять від берега пластиковими шпунтами — трубами, які будуть розташовані вертикально і щільно прилягатимуть один до одного. Для того, щоб вони не «лягли» в річку, шпунти укріплять спеціальними розтяжками з бетонними блоками в грунті. Мета такого огородження річки — запобігти сповзанню георешітки і берега. Шпунти виступатимуть над поверхнею води на 40-50 см.

Береги з обох боків від шпунтів вирівняють (тут уже почалися земляні роботи), кут нахилу берега до площини річки становитиме 30, а в окремих місцях — до 45 градусів. На схили укладуть георешітку — це конструкція з пластику, як нагадує бджолині соти. На завершальному етапі георештіку закладуть каменем, а на окремих ділянках — грунтом. Термін експлуатації такого берегоукріплення — 50 років. На початку берег виглядатиме кам’яним, згодом він буде покритий рослинністю. Таке берегоукріплення не захищає від паводку: його мета — попередити ерозію, руйнування берегів та їх «сповзання» в річку, а також поліпшити естетичний вигляд річки. Зокрема, тут більше не повинно бути заростей по берегах, у яких затримується сміття.

Читайте також  У Калуші відбудеться концерт гурту “Один в каное”

Роботи, які на річці Сівці тривають уже декілька місяців, містяни оцінюють по-різному. Зокрема, в Facebook-спільноті “Калуш Урбаністичний” йдеться:

“З однієї сторони, старе русло Сівки буде мати рівні, симетричні береги з обох боків. Звивистий потічок буде більше нагадувати річку, ніж фосу. Замість чагарників і високої трави на берегах буде гірський камінь. З іншої сторони — роботи марні і є зайвим витрачанням бюджетних коштів. Навіщо потрібно укріплення, якщо там зроду-віку ніяких зсувів чи обвалів не було, навіть під час повені. Крижні (качки) постраждають, тому варто все залишити”.

Крім того, у соцмережі зазначають, що для надання річці цивилізованого вигляду, не потрібно заганяти туди екскаватор і забивати металеві палі. Досить регулярно прибирати сміття, косити рогіз, зрізати густі чагарники вздовж річки. І головне — карати порушників, які здійснюють скид у воду побутових і промислових відходів. Тоді і вода не буде брудна з темним відтінком та олійними плямами від мастил, і смердіти в спеку з річки не буде.

До речі, крижні чудово себе почувають і після монтажу металічних стінок та вирівнювання берегів. Вони продовжують плавати під мостом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.