Чи може кока-кола вилікувати отруєння

Не може! Кока-кола не тільки не допомагає при отруєнні, але й може нашкодити.

При харчових отруєннях в організм потрапляють шкідливі збудники. Вони порушують роботу шлунка і кишківника, чому починаються блювота і пронос.

Організм втрачає багато рідини й електролітів – натрію, калію, хлору, кальцію. Якщо не заповнити запаси води й електролітів, настане зневоднення. У важких випадках це може привести до проблем з нирками, серцем, м’язами та навіть до смерті.

допомагає організму боротися з хворобою.

Лікарі використовувати кока-колу для боротьби зі збезводненням не радять. Ось кілька причин чому.

Мало натрію. При проносі ми втрачаємо багато іонів натрію – вони потрібні для нормальної роботи клітин і проведення нервових імпульсів. Щоб відновити втрати натрію й інших електролітів, використовують спеціальні розчини, наприклад “Регідрон”. Для порівняння, в 100 мл “Регідрону” міститься 200 мг натрію, а в кока-колі – всього 4 мг.

Висока осмолярність. Осмолярність – сумарна концентрація всіх розчинених частинок на літр рідини, тобто, своєрідна густота розчину. Речовини з високою осмолярністю притягують воду. Так, наприклад, працюють деякі проносні засоби – завдяки високій осмолярності вони збирають рідини і розчинені в ній речовини з кишківника і не дають їм всмоктуватися. Це корисно, наприклад, коли потрібно очистити кишківник перед ендоскопічним оглядом. Якщо випити напій з високою осмолярністю при отруєнні, це загальмує всмоктування води в кишківнику і посилить пронос.

Осмолярность кока-коли – 500 мОсм/л. Для порівняння, у того ж “Регідрону” осмолярність всього 240 мОсм/л.

Містить вуглекислий газ. Вуглекислий газ стимулює роботу кишківника і прискорює випорожнення шлунка. Це посилює пронос – їжа швидше просувається по шлунково-кишковому тракту, гірше всмоктується і виходить у великих обсягах.

Читайте також  Молодята просто з весілля потрапили до лікарні у Львові

Містить кофеїн. Кофеїн, як і вуглекислий газ, стимулює роботу кишківника, що може посилити блювоту і пронос при харчових отруєннях.

,а взагалі деяким вона помагає

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.