В Івано-Франківську розробляють дорожню карту для розвитку бізнесу

В Івано-Франківську триває співпраця з проектом «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), що впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Уряду Канади. Івано-Франківськ є одним з 4х міст на Прикарпатті та з 16ти міст України, де впродовж п’яти років реалізовуватиметься проект ПРОМІС. В 2016 році співпраця здійснюється за двома напрямами – розробка стратегії розвитку міста та визначення заходів для покращення бізнес-середовища.

 

1467957872_2_novyy-razmer

В червні-липні в рамках робочого компоненту проекту зі сприяння розвитку малого і середнього підприємництва в Івано-Франківську консультанти проекту ПРОМІС проводять експрес-аналіз місцевого бізнес-клімату. Робота передбачає дослідження умов для підприємницької діяльності на місцевому рівні. Про це повідомив регіональний координатор проекту ПРОМІС Віталій Вандич під час фокус-групи, що проводилася 6 липня за участі представників бізнесу, організацій підтримки підприємництва та посадовців Івано-Франківського міськвиконкому.

Як розповіла консультант проекту Наталія Кобильчак: «Йдеться про дослідження тих умов, які знаходяться під впливом місцевої влади та визначаються місцевими регулюваннями і практикою ведення бізнесу та його взаємодії з владою на рівні. міста Спочатку ми аналізуємо місцеву нормативно-правову базу, що встановлює «правила гри» для бізнесу. Потім – спільно з представниками бізнесової спільноти – визначаємо фактичний вплив цих прописаних регулювань на діяльність підприємців, а також ті наявні негативні практики, які створюють перешкоди для суб’єктів малого і середнього бізнесу».

Наразі, на думку бізнесу, варто максимально спростити проходження всіх дозвільно-погоджувальних процедур. Для цього слід виключити обов’язковість подання при отриманні дозволів низки документів, зокрема тих, які є наявності у структурних підрозділів мерії або можуть бути ними отримані відповідно до законодавства. Також доцільно запровадити декларативний (заявницький) принцип для тих видів підприємницької діяльності, які здійснюються періодично та з дотриманням встановлених вимог. Для того щоб уникнути затягування розгляду питань, за можливості запровадити принцип «мовчазної згоди», зокрема у разі порушення строків надання адміністративних послуг та надання немотивованих відмов.

Читайте також  Нова постанова кабінету міністрів: борг за комуналку можна буде відпрацювати

Бракує івано-франківському бізнесу й інформаційної підтримки. Бізнес бажає мати легкий доступ до інформації про започаткування та ведення бізнесу в місті (зокрема, щодо оформлення необхідних документів, перспективних/пріоритетних напрямів підприємницької активності тощо) а також про можливості та умови виходу на зовнішні ринки, зокрема ринки ЄС. На цей час відсутня «єдина точка» доступу до повної інформації про реєстраційні процедури, постановку на облік в органах державної фіскальної служби, необхідні дозвільні документи для відкриття бізнесу і т.д.

Серед іншого представники бізнес-спільноти відмічають брак кадрів, відсутність інформації про закупівлі за бюджетні кошти, відкритих реєстрів комунального майна, високий розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, невпорядкованість у сфері торгівлі (не затверджено постійних схем розміщення ринків, тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, а також виносної торгівлі) та ін.

Отже, після окреслення проблематики бізнесу та формулювання тих послуг, яких бракує бізнесу та які може надавати/запровадити міська влада, проект ПРОМІС вироблятиме заходи з вдосконалення місцевого регулювання підприємництва та покращання бізнес-клімату в місті. Рекомендації у форматі конкретних дії будуть оформлені у вигляді дорожньої карти для влади міста.

Як зазначає заступник начальника управління економічного та інтеграційного розвиту міськвиконкому Любов Попович:

«В місті розпочато роботу з розробки стратегічних документів економічного спрямування. Це довгострокова стратегія розвитку Івано-Франківська, а також комплексна програма підтримки розвитку малого і середнього підприємництва. Бізнес-спільнота може долучатися до цієї роботи, подавати свої ідеї й пропозиції. Окрім того, будуть враховані і заходи, що є продуктом роботи проекту ПРОМІС».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.