У чому суть шведської системи прибирання

Слово döstädning («передсмертне прибирання») придумала художниця Маргарета Магнуссен (Margareta Magnusson). Прибирання по-шведськи – «як в останній раз» – вмить стало світовим трендом.

Цей підхід до прибирання точно заслуговує на увагу і ми вирішили поділитися з вами його принципами.

1. Прибираємо без пилососа і поліролі

Під час генерального прибирання ми постійно думаємо, чи не знадобиться нам та чи інша річ. Підсумок: одяг, предмети інтер’єру та інше лежать мертвим вантажем. Шведи називають все це «реліквіями» і засуджують їх до знищення без права помилування. Тому погляньте на кімнату, знайдіть речі, які викликають питання, і включіть їх до списку.

2. Складаємо графік для викидання мотлоху

Знайшли в будинку речі, якими не користуєтеся, але боїтеся викинути? Тепер розділіть їх на категорії: одяг, посуд, будматеріали, книги, іграшки і т. д. Для кожної групи речей знайдіть коробку або пакет.

Позбувайтеся їх поступово, адже головне у цьому прибиранні – очищення не лише простору, але і самого життя, що вимагає часу і усвідомлення. Виносьте по одній коробці в один і той самий день протягом 6-8 тижнів залежно від площі житла. Зате можна не витрачати на прибирання цілий день.

3. Залишаємо «складні речі» (фото, альбоми та листи) на кінець прибирання

А що винести на смітник насамперед? Маргарета Магнуссен впевнена: сукні, куплені по акції і надіті всього один раз (в примірювальній), штани, відкладені на чорний день (а раптом знадобляться), та інший одяг, перебування якого у вашій шафі важко чітко пояснити. Щотижня перебирайте більш «складні» для розставання предмети: посуд, сувеніри, іграшки і т. д.

Найболючіше буде попрощатися з фотографіями, щоденниками та паперовими листами. Але якщо вони викликають у вас все ті ж питання, безжально відправляйте їх в коробку. До того моменту у вас вже накопичиться непоганий досвід позбавлення від зайвих речей.

Читайте також  Побили, роздягли і змусили співати Гімн: ветерани АТО в Коломиї познущалися з підлітка

4. Обговорюємо процес із рідними та близькими, щоб підвищити мотивацію

Шведське прибирання не зовсім звичайне, і цей пункт – один з найважливіших, адже ми наводимо порядок не тільки у будинку, але і в думках. Обговорювати такі речі не дуже просто. Але якщо ви розповісте комусь із оточення, як йде процес і взагалі чому за це взялися, ви будете ставитися до довгострокового прибирання більш відповідально і доведете до кінця.

5. Відносимо непотрібні речі не лише на смітник

Одяг і взуття можна віддати до секонд-хенда або благодійній організації, книги – до бібліотеки, іграшки – у будинок дитини. Щось можна подарувати друзям – можливо, це саме те, що їм зараз потрібно. Це морально полегшить розставання з річчю. Все інше – на смітник.

6. Дякуємо собі за прибирання

Після того як винесли з будинку чергову коробку, зробіть собі приємне: з’їжте те, що давно хотіли, але не дозволяли собі, влаштуйте пікнік на природі, подивіться улюблений фільм. Так ви підтримаєте свій настрій і знайдете гармонію не тільки у квартирі, але і в душі.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.