Чому ніхто не говорить жінкам, що відбувається з їх тілом після 40 років?

Але ми розповімо!

Спочатку симптоми були слабо виражені: безсоння, прискорене серцебиття, нездатність згадати потрібне слово. Але через кілька місяців не помічати їх стало неможливо. Незабаром почалися напади паніки, істерики і спалахи люті.

Відразу після мого сорокаріччя у мене почалася менструація, яка тривала 10 днів поспіль, повідомляє Lifter.

Я подзвонила своєму гінекологу, чекаючи, що вона пояснить цю аномалію якимось особливим випадком. Але вона відразу ж зрозуміла, в чому справа, навчивши мене новому слову: перименопауза.

Тоді-то я і дізналася, що перед менопаузою є ще зовсім окремий (хоча і якось пов’язаний з нею) пекельний період – перименопауза, або пременопауза. За словами гінеколога, це була ознака поступового зниження рівня естрогену в моєму організмі.

«Між іншим, – додала вона, – це може розтягнутися на роки».

Я почала розпитувати всіх своїх подружок: а ви про таке чули? Можливо, думала я, всі просто приховують від мене цей секрет. Виявилося, що про перименопаузу не знав ніхто!

Так що ж таке перименопауза?
Треба розуміти, що діагноз «менопауза» ставиться постфактум – коли у вас більше року не було місячних. Але мало у кого все відбувається легко і миттєво.

У деяких менопауза настає різко: менструації припиняються без будь-яких порушень циклу і нездужань. Але у більшості за кілька років до настання менопаузи починаються коливання циклу: від мізерних кров’яних виділень по 2-3 дні на місяць до тривалих менструальноподібних виділень, які тривають по 3-4 тижні. У когось цикл коротшає до 21 дня і менше, у когось подовжується до 40 днів, а то і до 3-4 місяців!

Така перебудова організму може затягнутися на період від 2 до 10 років (у більшості – 3-4 роки), що, звичайно, не може не відбиватися на самопочутті і якості життя в цілому.

Читайте також  Вже з понеділка: жінкам треба з'явитися до ТЦК

До ранніх менопаузальних симптомів відносяться:

стресове нетримання сечі;
приливи жару;
різка і часта зміна настрою;
головні болі;
порушення сну.
Приливи жару – найбільш часто обговорюваний симптом, але мало хто розуміє його суть. Вам стає жарко, ви миттєво пітнієте, а через пару хвилин всі симптоми проходять.

Справа в тому, що на тлі естрогенного дефіциту відбуваються функціональні зміни в центральній нервовій системі, де розташовані центри терморегуляції. Припливи – це, по суті, судинні спазми на тлі «хибних сигналів»: судини звужуються, відбувається різкий приплив крові по судинах до шкіри, а потім, оскільки це був помилковий виклик, судини знову розширюються і кров відливає.

Хоча прийнято вважати, що перименопауза починається «після сорока», нормальний вік початку менопаузи – від 45 до 53 років. Найчастіше вона припадає на 48 років – 52 роки.

Як бути з інтимом?
До сорока років у жінки хороший с@кс з точки зору фізіології тільки починається. Вся справа в тому, що для с@ксу потрібні два гормони: естроген і тестостерон.

Естроген – жіночий статевий гормон, який дозволяє жінці відчувати себе жінкою. Він формує всі прекрасні округлості, відповідає за сяйво шкіри волосся і очей … Ну, і за зволоження піхви під час любовних утіх.

Тестостерон знайомий більшості як чоловічий статевий гормон, але у жінок він виробляється для сексуального збудження. Завдяки йому жінка відчуває бажання.

До 40 років рівень естрогену падає, і це, звичайно, створює проблеми зі зволоженням. Але ця проблема легко вирішується за допомогою лубрикантів.

А ось рівень тестостерону в цьому віці у жінок доходить до найвищої позначки. Тому пік жіночої сексуальності припадає на 36-45 років. Жінки починають відкривати всю красу інтиму, а багато хто вперше відчуває оргазм.

Читайте також  “Тільки дзвінки, нічого зайвого”: Київстар запустив тариф для пенсіонерів. Що варто знати

А поширена думка, нібито після 40 с@кс згасає, – це психологічний шаблон, придуманий і впроваджений, швидше за все, чоловіками, у яких дійсно в 40 років все не так яскраво, як у 20.

І головне! Навіть якщо лікарі вже констатували менопаузу, не слід відмовлятися від контрацепції: дослідження показують, що жінка має всі шанси завагітніти протягом п’яти років після настання клімаксу.

Загалом, не бійтеся несподіваних симптомів і сміливо йдіть з ними до гінеколога. А головне – розкажіть про них подругам!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.