Ньокі, нагетси, панкейки. Коли у школах на Прикарпатті годуватимуть цікавіше

Шкільна їдальня у багатьох асоціюється з гречкою, котлетою, буряковим салатом і компотом. Не одне покоління дітей відмовляється їсти у школі, надаючи перевагу чіпсам у найближчому магазині.
Але тепер у школах збираються вводити нове меню. Є шанс, що діти обідатимуть полентою, фалафелем і нагетсами, пише “Репортер“.

Ньокі замість сосисок
«Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» написав кулінарний експерт Євген Клопотенко. До нього входить понад 100 рецептів страв, які можна приготувати учням на сніданок чи обід, при цьому дорожче не буде. Там можна знайти італійські картопляні галушки ньокі, рибні та м’ясні фрикадельки, гуляш, картопляний гратен, бурякові панкейки, а також різні соуси, салати, рецепти лимонаду й різних чаїв.

У грудні 2018 Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів дозволила впроваджувати цю програму в закладах освіти.

«Система, яка була непохитною протягом 70 років, починає змінюватися, – писав на Facebook Євген Клопотенко. – Нове шкільне харчування – то не просто інші страви. Це спосіб навчити людину харчуватися по-іншому. Показати, що м’ята у салатах крута. Що селера й сирий гарбуз – то нормально і дуже смачно. Що ягідні соуси з м’ясом – неймовірні. Нове шкільне харчування – це спосіб навчити мислити по-іншому».

За словами експерта, нині в їдальнях використовують рецептурний збірник, виданий ще у 1957, а востаннє редагований у 1991 році. Натомість серед принципів Клопотенка: страви мають бути достатньо солоними та гарячими, не можна нехтувати зовнішнім виглядом страв, використовувати корисні соуси. Також він пропонує відмовитися від деяких традиційних страв – таких, як сосиски й ковбаси (тому що якісні занадто дорогі, а ті, якими годують дітей, навіть не з м’яса), супів із засмажкою, страв з великою кількістю олії.

Читайте також  На Прикарпатті першого заступника голови РДА спіймали на вимаганні хабаря у 88 тисяч гривень

Нове меню вже тестували у деяких школах Києва, батьки та діти були задоволені. Зараз проєкт «Нове шкільне харчування» впроваджений у більше тисячі пілотних школах. Прикарпатських серед них немає. З часом Клопотенко планує випустити текстові та відеогіди для шкільних кухарів, щоб навчити їх готувати по-новому.

Збірник мають видати після отримання грифів від Міносвіти та МОЗ.

На зміни треба час
Зараз ціна, затверджена франківським міським департаментом освіти і науки, – 10 грн за сніданок, 15 грн за обід. Але не всі діти рвуться в їдальню.

«Моя онука не хотіла їсти в школі, навіть якщо залишалася на групі продовженого дня, – розповідає бабуся третьокласниці з школи № 11 Ірина Мазур. – Комплексне харчування не дороге, але це все одно була трата грошей, бо вона нічого не їла, і треба було давати гроші на булочки чи печиво».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.