У садочки Калуша дітей без вакцинації не беруть, а зі школами складніше – Ірина Люклян

Нещодавно в. о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич нещодавно на пресконференції нагадали, що невакциновані діти не можуть відвідувати школу, крім випадків, коли у дитини є медичні протипоказання щодо щеплення. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд України у Постанові.

З цього приводу «Калуш ФМ» звернулося за коментарем до начальника управління освіти Калуської міськради Ірини Люклян і попросило розповісти, чи будуть дотримуватися цієї вимоги у освітніх закладах Калуша вже з початку нового навчального року.

– У садочки ми дійсно невакцинованих дітей не приймаємо, якщо дитина не має протипоказів до щеплень. З цього приводу є відповідний наказ МОЗ, яким ми керуємося. І з цим проблем нема, оскільки дошкільна освіта у нас не обов’язкова. А ось із школярами не все так просто. Відповідно до Конституції України у нас загальна середня освіта – обов’язкова, тому не пустити чи не прийняти дитину, яка не має вакцинації, до школи наразі ми не можемо. Це буде порушенням Коституції.

При цьому посадовиця додає, що хоч зараз батькам, які відмовляються робити щеплення дітям, і пропонують обирати іншу форму навчання, відмінну від відвідування школи (індивідуальну у разі хвороби дитини, екстернатну чи навчати дитину вдома), проте необхідні положення ще не розроблені. Тому з цього приводу може виникати багато запитань.

– Наразі ми старатимемося вести з батьками просвітницьку роботу щодо вакцинації дітей і переконуватимемо, що вакцинація необхідна, адже невакцинована дитина становить загрозу для інших дітей, – зазначила Ірина Люклян. – В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Якщо ми хочемо запобігти цьому, то нам потрібна допомога батьків.

Читайте також  В реанімації у важкому стані: на Прикарпатті госпіталізували чоловіка з переохолодженням

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.