10 звичних правил гігієни, від яких треба відмовитися вже сьогодні!

Іноді в ім’я здоров’я ми приносимо свого тіла більше шкоди, ніж користі, пише HealthyWay.

Гігієна – це, звичайно, важливо, але навіть в цій сфері краще проявити стриманість.

Ось 10 звичок, від яких краще відмовитися:

1. Сушка рук гарячим повітрям.

Це одвічна суперечка: що краще – витирати руки паперовими рушниками або сушити електросушаркою?

Так ось: електросушарка не тільки «не витирає» з рук бактерії, що залишилися, але і поширює їх по всьому приміщенню повітряно-крапельним шляхом. Не кажучи вже про те, що сушарки шумні, незручні у використанні і пересушують шкіру.

А якщо ви з тих, хто піклується про навколишнє середовище, знайте: електросушарки витрачають дуже багато енергії.

Висновок: Рушники ефективніші для боротьби з мікробами.

2. Замочування посуду.

Спокуса залишити брудний посуд «відмокати» в раковині великий, особливо коли лінь її мити. Але брудна вода з посудом – це справжній розсадник кишкової палички і сальмонели.

За даними дослідження Університету штату Арізона, 50-80% мікроорганізмів, що викликають харчові отруєння, розмножуються в будинку. А де саме? Ви вгадали: на губці для миття посуду і в кухонній раковині!

У раковині бактерій більше, ніж в унітазі!

Висновок: Не затягуйте з миттям посуду.

3. Тотальна війна з мікробами.

Чи має сенс мити руки антибактеріальним милом? Зазвичай воно містить триклозан, який недавно був досліджений вченими.

Вони прийшли до висновку, що ця речовина «не більше ефективна в запобіганні симптомів інфекційних захворювань і зниженні кількості бактерій на руках, ніж звичайне мило», а той факт, що воно вбиває заодно і корисні бактерії, може привести до «виникнення бактерій, стійких до антибіотиків».

До речі, в Америці з недавніх пір використання триклозану законодавчо обмежена.

Читайте також  10 звичок, які відрізняють розумну людину від дурної

Висновок: для боротьби з мікробами найкраще використовувати звичайне мило.

4. Миття свіжих овочів.

Вчені з Університету Корнелла стверджують, що невелика кількість землі в їжі нікому не шкодить, і ретельно мити овочі і фрукти з городу зовсім не обов’язково.

За їх словами, геофагія – поглинання грунту – практикувалася людьми протягом тисячоліть і сприяє захисту шлунка від патогенів, токсинів і паразитів. Найчастіше геофагія спостерігалася у жінок на ранній стадії вагітності і дітей – груп, найбільш уразливих до паразитам і патогенів.

Висновок: не бійтеся, якщо на овочах залишилися сліди землі, – це корисно!

5. Зберігання всього в холодильнику.

Само собою, деякі продукти (скажімо, м’ясо) необхідно охолоджувати. Але, за даними дослідження, опублікованого в «Journal of Physiological Anthropology», коли фрукти і овочі лежать на теплому повітрі, вони злегка ферментують, що призводить до виникнення корисних пробіотиків!

У колишні часи люди часто ферментували молоко, хлібну закваску і овочі перед їжею. Виявляється, це підвищує поживну цінність їжі і зміцнює імунітет!

Висновок: овочі та фрукти краще тримати не в холодильнику.

6. Небажання ділитися столовими приборами.

Швидше за все, якщо ви з друзями прийшли в кафе і замовили один десерт на трьох, ви попросите окрему ложку для кожного. Адже їсти однією ложкою шкідливо, так? А ось і не так!

Вчені стверджують, що поширювати корисні кишкові бактерії – хороша ідея. Коли ви ділитеся слиною з іншими здоровими людьми, їх мікроби потрапляють в вашу мікрофлору, що зміцнює імунну систему.

Зрозуміло, це ні в якому разі не стосується хворих. Особливо будьте обережні з напоями: досить одного ковтка, щоб в чашку потрапила слина.

Висновок: діліться їжею і напоями зі здоровими друзями, щоб зміцнити імунітет.

Читайте також  Звички, які забирають енергію

7. Релаксація під душем.

Довгий гарячий душ – це справжня насолода, годі й казати. Але чи корисний він для шкіри? На жаль, ні. Гарячий душ змиває з шкіри захисний шар шкірного сала, тому краще скоротити час миття до мінімуму.

Мило теж має значення. Багато сортів мила змивають з шкіри захисний шар, через що вона стає дуже сухою. Найкраще використовувати мило для чутливої ​​шкіри і ретельно змивати його.

І ще одна несподіванка: гарячий душ найкраще приймати не з ранку, а перед сном! Охолодження після душа уповільнює метаболічні процеси в організмі, забезпечуючи більш спокійний сон.

Висновок: не затримуйтеся надовго в гарячому душі і приймайте його на ніч, щоб краще спати.

8. Зловживання вушними паличками.

Багато хто думає, що вушна сірка – це гидота, яку неодмінно треба видаляти. Але насправді це суміш шкірного жиру, секрецій залоз зовнішнього слухового каналу і шкірних клітин.

Це нормальний процес очищення тіла, якому абсолютно не потрібна допомога з боку. Не кажучи вже про те, що пхати в вухо тонкі предмети – вірний спосіб зруйнувати барабанні перетинки.

Якщо вже зовсім не під силу, капніть в вухо трохи мінерального масла, щоб розм’якшити сірку, промийте чистою водою і витріть рушником. Цього цілком достатньо.

Висновок: ніколи не суньте собі нічого у вуха. Якщо тільки вушна сірка не заважає вам чути, залиште її в спокої.

9. Божевілля на пілінгу.

Ставитися до шкіри, як до дошки, яку потрібно зачистити наждакою, – велика помилка. Регулярні процедури нікому не потрібні. Шкода від них така ж, як і від гарячого душу: при пілінгу знімається захисний шар шкірного жиру. А іноді можна нашкодити і самій шкірі.

Читайте також  Ця 10-хвилинна звичка допоможе відшукати відповіді на всі питання

Дерматологи радять проводити пілінг не частіше 2-3 разів на тиждень. А якщо шкіра почервоніла і болить – то ще рідше.

Висновок: пілінг – це добре. Але не кожен день. І не слухайте дерматологів, у яких від цього залежить дохід.

10. Страх перед жирним волоссям.

Жир, що виділяється волоссям, насправді корисний і для волосся, і для шкіри. Він утворює захисний шар, що перешкоджає надмірної вологовтраті.

На жаль, шампуню все одно, що змивати: корисний жир або бруд, піт і залишки косметики. Шампунь знищує захисний шар цілком, через що волосся робляться сухим і ламким.

Звичайно, якщо ви живете в дуже вологому кліматі або багато потієте, щоденне миття голови зволожуючим шампунем корисно. Але для більшості в цьому немає ніякої необхідності.

Висновок: намагайтеся мити голову якомога рідше, навіть якщо для цього доведеться носити волосся в хвостику.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.