Рада скасувала депутатську недоторканність

Народні обранці більшістю голосів підтримали зняття депутатської недоторканності. За законопроєкт нардепи проголосували у другому читанні. Віддали свій голос за позбавлення імунітету 373 депутатів.

Скасування депутатської недоторканності підтримала більшість нардепів: 373 проголосували за, проти – 0, 28 депутатів участь у голосуванні не брали, утримались від голосування — 3, інформує 24 канал.

Як депутати голосували за зняття депутатської недоторканності по фракціях:

“Слуга народу” – 252;
“Опозиційна платформа – за життя” – 0;
ВО “Батьківщина” – 23;
“Європейська Солідарність” – 24;
“Голос” – 19;
Група “За майбутнє” – 22;
Позафракційні – 33

З нагоди голосування за скасування недоторканності до Ради прийшов президент Володимир Зеленський. Перед історичним голосуванням нардепів гарант заявив:

“В Україні вже давно існує двигун політичного життя: депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім забувають про це. А далі – знову по колу. Проте цьому механізму пора відправитися на звалище історії”.

Він наголосив: згідно з новими конституційними змінами, депутати не нестимуть відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які публічні виступи. Йдеться лише про кримінальну відповідальність нардепів.

Закон про зняття недоторканності з депутатів набере чинності з 1 січня 2020 року.

Скористатися правом монобільшості у випадку скасування недоторканності нардепи від “Слуги народу” не могли. Їх кількість у парламенті становить 254 мандати, проте законопроєкт мав отримати конституційну більшість у щонайменше 300 голосів у другому читанні.

До речі, у першому читанні за законопроєкт проголосували 363 депутати. Воно відбулося у перший день роботи нового парламенту 9 скликання – 29 серпня. Тоді за скасування імунітету проголосували майже усі депутатські фракції, група “За майбутнє” та усі позафракційні депутати.

Цікаво! Законопроєкт про зняття депутатської недоторканності ще до Ради 8 скликання вніс п’ятий український президент Петро Порошенко. Трапилося це 17 жовтня 2017 року. Порошенко тоді запропонував, щоб зміни набули чинності у 2020 році. 20 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт Порошенка. Саме за нього тепер проголосувала вже нова Рада.

Читайте також  Українцям підказали, де купити авто задешево

Що таке депутатська недоторканність?
Недоторканність – це юридична гарантія правового статусу окремих категорій осіб, зокрема і депутатів, що полягає в захисті від примусу, який міг би бути застосований за звичайних обставин.

Недоторканність може розрізнятися за тим захистом, який вона надає своїм носіям, часом дії, силою, підставою виникнення тощо.

В Україні депутатська недоторканність, фактично, є необмеженою, а самих парламентарів без погодження Ради не можна затримувати навіть на місці злочину.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.