На українців чекає рекордний курс долара: аналітики озвучили прогноз на вересень

В Україні курс долара у вересні може зберегтися нижчим за психологічну позначку 26 грн/$. Крім того, нижня позначка коридору перебуватиме поблизу 25 грн/$, що фактично стане новим вересневим рекордом за останні декілька років.

Результат пошуку зображень за запитом "На українців чекає рекордний курс долара: аналітики озвучили прогноз на вересень"

Про те, що буде з курсом долара найближчого місяця.

Песимісти програли: що буде з курсом у вересні.

Ще в минулому році аналітики сходилися на думці: 2019-й буде періодом впевненої девальвації. Мовляв, долар неминуче дорожчатиме. І головна причина – пікові виплати за кредитами. Віддавати позики потрібно у валюті. А чим її менше в країні, тим дорожче вона коштує.

Але в результаті і консенсус-прогноз експертів (публікує Мінекономрозвитку), і оцінки ключових економістів виявилися помилковими. Вже можна стверджувати – цей рік для гривні особливо вдалий. Влітку американська валюта в Україні подешевшала до рекордної за три роки позначки. А у вересні, прогнозують аналітики, вперше за декілька років девальвація може виявитися несуттєвою.

Керівник аналітичного відділу Forex Club Андрій Шевчишин прогнозує: у вересні долар стабілізується на рівні приблизно 25-25,8 грн. З іншого боку, якщо депутати ухвалять рішення відкрити ринок землі, великий бізнес почне повертати капітал в країну, щоб витратити гроші на купівлю раніше недоступного активу. В такому випадку долар може опуститися в ціні до 24,7 грн.

Курс долара в Україні

“Рекордний попит на українські внутрішні боргові папери з боку нерезидентів, ймовірно, збережеться у вересні, незважаючи на зниження облікової ставки НБУ до 17%. У серпні іноземні інвестори змогли збільшити обсяг вкладень в ОВДП на 18,9% до 84,5 млрд грн”, – прогнозує експерт.

Чому дешевшає долар
інвестори сприймають Україну як країну для швидкого заробітку (через високі ставки на цінні папери і жорстку монетарну політику НБУ);

Читайте також  90-річна прикарпатка отримуватиме довічну державну іменну стипендію

економіка показала рекордне за останні роки зростання в другому кварталі 2019-го (на 4,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року);

політична стабільність, готовність продовжити співпрацю з МВФ.

Аналітик Єгор Комов також зазначає: незважаючи на традиційне ослаблення у вересні, цьогоріч ситуація переламалася і, найімовірніше, девальвація очікується в межах дуже різкого коридору. За долар, прогнозує експерт, у вересні проситимуть від 25 до 26 грн.

“Потрібно розуміти, що будь-які різкі скачки це не є добре. Нам потрібно виконувати бюджет, планувати дохідну частину. Так вийшло, що закладені в бюджет оцінки виконати буде дуже складно. Очікувалося, що долар коштуватиме значно вище. Значить, більше повинні були отримати. Зараз можливі дірки латаються, зокрема, новими боргами”, – пояснює Комов.

До чого призведе новий курс долара
Чим дешевший долар, тим менший прибуток від валютних надходжень. З одного боку, це кошти, які отримують компанії в валюті, а з іншого – бюджетні надходження. Частина акцизів зафіксована в євро. Водночас курс євро в Україні формується від залежності євро/долар, а ось сам долар – вже на ринкових умовах.

Тому чим дешевший долар, тим менше отримує український бюджет. Правда, заразом знижуються і суми, які потрібно витрачати на обслуговування і погашення зовнішнього боргу.

На що впливає курс долара:

на ціни на бензин – більшу частину світлих нафтопродуктів Україна імпортує (купує за валюту);

на нерухомість – на вторинному ринку ціни зафіксовані у валюті;

на вартість автомобілів – автомобілі також купують за кордоном, тому й ціни зафіксовані в доларах;

п’ята частина споживчого кошика – імпорт. Чим дешевша валюта, тим менша інфляція.

У результаті зміцнення гривні й активних дій НБУ з викупу іноземної валюти, золотовалютні резерви зросли до $21 млрд, яких достатньо для проходження пікових виплат у вересні й у першій половині 2020 року. Водночас якщо Україна отримає наступний транш кредиту МВФ, ризики будуть зняті.

Читайте також  Цифрового телебачення НЕ буде! Через скандал навколо Зеонбуд українці ризикують не дивитися телевізори

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.