Як навчитися приймати правильні рішення

Робити вибір завжди нелегко, а особливо складно стає з віком, коли досвід дозволяє передбачити наслідки і зрозуміти, що чекає попереду. Як полегшити муки вибору і навчитися слухати себе.

Думайте в темряві

Зазвичай найцікавіші ідеї найчастіше приходять вночі. Приглушене світло або його повна відсутність занурює наш організм в стан спокою і розслаблення, наш мозок починає поступово відволікатися від повсякденних, буденних справ і перемикається на пізнання себе.

Вимкніть світло, сядьте зручніше або навіть ляжте і починайте думати про все і ні про що, поступово підходячи до роздумів про насущну проблему. Як тільки у вас почнуть виникати ідеї, записуйте їх. Чим більше вийде тим краще. Вранці перечитайте свої нічні нотатки – щось вам точно допоможе.

Приймайте рішення вранці

Всі рішення необхідно приймати вранці. Ввечері і вночі включається творче й емоційне сприйняття світу і себе, але зовсім відключається раціональне мислення, без якого приймати рішення краще не треба.

Складайте списки
Перебуваючи перед вибором, ми боїмося зробити невірний крок, побоюючись наслідків. Більш того, часто ми вже маємо деякі уявлення про те, що на нас чекає в залежності від вибору. Якщо ви вже створили хоча б приблизний план наслідків і трохи уявляєте, з чим будете мати справу, то від цього і варто відштовхуватися.

Напишіть на чистому аркуші паперу всі можливі виходи з ситуації або рішення, які ви можете прийняти з питання, яке вас хвилює. Позначивши всі шляхи, виберіть перший зі списку і уявіть, що ви прийняли таке рішення. Пориньте в ситуацію, коли зворотного шляху вже немає і зробити вибір. Оцініть всі ризики і відчуття. Повторіть так з кожним пунктом. На думку психологів, подібні прийоми допомагають не тільки зрозуміти, як зробити правильно, але і чого ви хочете насправді.

Читайте також  Загальна мобілізація: Зеленський ухвалив важливе рішення

Запитуйте чужу думку (але не покладайтеся на неї)

Попросіть когось іншого, чия думка для вас має значення, зі сторони розповісти про рішення, яке для вас здається найбільш правильним. Нехай ця людина розповість свої плюси і мінуси, стосовно вашої позиції. Зазвичай це допомагає або усвідомити вже прийняте вами рішення і погодитися з самим собою або ж, навпаки, зрозуміти, як сильно помилялися, і почати шукати нові виходи.

Слухайте ритмічну музику

Кілька років тому британські вчені з’ясували, що ті, хто слухає ритмічну музику, приймають рішення швидше і більш усвідомлено, ніж ті, кому подобаються релаксуючі мелодії. Справа в тому, що повільні пісні налаштовують на ліричний лад, що не сприяє роботі і екстреним рішенням.

Не варто боятися проблем, нещасть і болю, вони в тій чи іншій мірі трапляються з кожним і є невід’ємною частиною нашого життя. Якщо ви відчуваєте, що біди йдуть по п’ятах, зупиніться і дайте собі відповідь на декілька запитань. Що буде, якщо все це відбудеться? Які найжахливіші наслідки? Як я можу з ними впоратися? Розробіть план дій (він, швидше за все, вас не врятує, але зате додасть внутрішньої впевненості) і приготуйтеся до найгіршого. Головне не перестарайтеся – тут важливо просто бути готовим до атаки, а не притягувати її самонавіюванням. Прийміть, що біль неминучий, але не закликайте його, постійно моделюючи всілякі ситуації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.