І смерчі, і бурі, і сніг: синоптики дали неприємний прогноз погоди в Україні

Восени 2019 року українців очікує збільшення повторюваності та інтенсивності небезпечних явищ погоди, таких як грози, бурі, град і смерчі.

Але загалом осінь буде теплою і сухою, повідомляють OBOZREVATEL синоптики.

Останнім часом різкі зміни в погоді стали для українців звичайним явищем. Буквально вчора, 18 вересня, по всій Україні оголосили штормове попередження, за прогнозами метеорологів, пориви вітру досягали 15-20 м/с. І за даними синоптиків, небезпека зберігатиметься в найближчі дні.

“На сьогодні в Україну зайшла більш холодна повітряна маса, яка принесла з собою різкі пориви вітру. Але протягом усього серпня, і зараз вересня, у нас спостерігається коливання температур і відповідне коливання повітряних мас. Три дні у нас погода тепла, а потім три дні холодна. Найближчими днями сильних опадів ми не очікуємо, приблизно до 20-х чисел”, – розповів провідний синоптик відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Роман Мурмило.

За його словами, зараз відбувається природний для вересня процес – перебудова літніх процесів на осінні, тобто немає стабільності в атмосфері. Тому в Україні поки тепла погода чергуватиметься з різким похолоданням.

Синоптик також прокоментував появу снігу у Карпатських горах, запевнивши, що надовго він там не затримається.

“Це називається “крихкий сніговий покрив”. Ще не на часі утворення сталого сніжного покриву у цій місцевості. Вночі у горах проходить атмосферний фронт із опадами у вигляді снігу, а вже вдень він тане”, – пояснив він.

Кінець вересня

З 18 по 20 число в Україну прийшла перша хвиля похолодання, яка супроводжуватиметься дощами. Нічна температура у північних областях становитиме 4-7 градусів тепла.

З 21 вересня очікується короткочасне потепління на 4 градуси, і вже з 25 числа українців очікує друга хвиля похолодання. Температура вночі становитиме +3-4 градуси, а вдень прогріється до +13. 28-29 вересня пройдуть дощі.

Читайте також  На Закарпатті у чоловіка вилучили більше 20 тисяч упаковок цигарок (ФОТО)

На півдні буде тепліше, там температура вдень становитиме +21-22 градуси.

Жовтень

Перші десть днів другого місяця осені продовжуватимуть радувати жителів південних областей України теплою погодою, температура коливатиметься в межах +21-23 градуси. З 4 по 6 число очікуються дощі.

За цим очікується різке зниження температури до +9 вночі і +13-15 градусів вдень. З 13 жовтня знову потеплішає до +18 градусів.

З 20 числа температура буде знижуватися, а вже з 23 жовтня стовпчики термометра вночі опустяться до +1-3 градусів, а вдень піднімуться до +15.

У північних областях також очікується похолодання, і температура буде нижчою від південних на 3-4 градуси. Перші легкі заморозки у Києві прогнозуються вже 14 жовтня, більш серйозних слід чекати у 23-25 числах.

Листопад

Перший чотири дні місяця будуть досить теплими, температура прогріється до +14 градусів, але вже з 5 листопада настане суттєве похолодання – до 6-9 градусів.

З 12 по 20 листопада очікується, що нічна температура подолає нульовий поріг і опуститься до 5-6 градусів морозу. З 22 числа і до кінця місяця, українців знову чекає потепління – до +5-6 градусів вдень.

За прогнозами синоптика, зима в Україну прийде не раніше середини грудня.

Збільшується кількість небезпечних погодних явищ

Причиною цього є істотне зростання температури повітря та зміна клімату в Україні, пояснила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології УкрГМІ Віра Балабух.

“У нас зростає інтенсивність злив, в цьому році траплялося таке, коли за кілька годин випадало більше 100 мм опадів, уявіть, це більше 100 літрів на м/кв. Зростає інтенсивність гроз, шквалів, граду. Все частіше починають виникати смерчі. Крім того, збільшується тривалість теплого періоду, відповідно, всі ці явища починаються раніше і тривають значно довше“, – розповіла вона.

Читайте також  У двох областях України буде дощ: у яких регіонах буде найхолодніше

Але незважаючи на посилення небезпечних погодних явищ, осінь в Україні обіцяє бути теплою і сухою. Температура буде в середньому вище на 1 градус у порівнянні з таким самим періодом на початку 21 століття. Аномально тепло може бути на заході України.

Але це не виключає можливих заходів арктичного повітря і різких знижень температури, хоч і коротких.

“Зараз ми спостерігаємо досить інтенсивне заходження холоду, коли нічні температури можуть знизитися до +4-5 градусів, а вдень стає набагато тепліше. Але оскільки погода супроводжується сильним вітром, від цього наше відчуття добової температури змінюється. Пориви вітру у 2 м/с дає нам відчуття зниження температури на 1 градус. Якщо синоптики прогнозують 18 м/с, то за вашими відчуттями температура повітря буде на 9 градусів нижчою за наявну”, – сказала метеоролог.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.