Прикарпатець рятує гори від непотребу та привчає місцевих сортувати сміття

Євген Кузнєцов, житель міста Яремче, разом із друзями та сином прибирає Карпати від сміття.

 

Два роки тому пан Євген почав відходи сортувати. Та виявилося, місцеві не готові розділяти сміття, свідомих — одиниці. Колиба одна з перших відгукнулася на співпрацю. Власниця закладу каже, за сортований непотріб отримують небагато. Але головне — він не потрапить до загального звалища, повідомляють “Факти. ICTV”.

Євген збирає сміття не тільки навколо Яремчі, а й у прилеглих селах і навіть районах. Хоче створити потужну команду однодумців, яких об’єднають чисті Карпати. Такого ж ставлення до довкілля чекає і від влади, але найперше — від самих українців.

Стежка Довбуша — один із популярних маршрутів у курортній Яремчі. Тут є сотні туристів щодня навіть у міжсезоння. З собою люди вгору несуть повні пляшки й пакети з їжею, та от порожні забрати з собою лінуються. Тож, гори, туристичні стежки та береги річок — усе захаращене пластиком, склом, поліетиленом. Аби показати, скільки тут сміття, чоловіки рушають до річки. Ящик пляшок назбирали за дві хвилини.

Усе зібране Євген привозить додому. Вздовж дороги встановив контейнери для збору пляшок. Окремо під накриттям тримає макулатуру. Аби фасувати картон, купив спеціальний прес. Книжки складає окремо. Навіть повторно використовує лотки з-під яєць — їх люди забирають для розпалювання вогню, або садять розсаду.

На подвір’ї — десятки ящиків із склом, сортовані за кольором і виробником. Найдешевша коштує 60 копійок, дорожча — 80. Аби партію забрали на переробку, треба наскладати щонайменше 10 тис. пляшок. Окремо є місце для битого скла. Чоловік згадує: спочатку сусіди дивувалися, потім звикли. Він продовжує справу і навіть знайшов спосіб, як яремчанцям знімати стрес.

Читайте також  Фатальна ДТП в Польщі: загинув українець

“Коли почав бити скло, виникла дуже гарна ідея: відкрити тут кімнату нервової етрапії”, — розповідає Євген.

Детальніше — у сюжеті ICTV.

РЕКЛАМА:

Джерело.