“Мама злягла від горя”: як і хто вбиває українців у Польщі

Незважаючи на те, що українці рятують польську економіку, ставлення до нас погіршується. Останнім часом все частіше українці потрапляють у складні ситуації у Польщі. Не так давно польська власниця компанії вивезла і кинула в лісі українського робітника при смерті.

Днями стало відомо, що зниклий пару місяців тому у Польщі житель Львівської області знайдений у лісі мертвим. А українського студента на вулиці польського міста жорстоко побили тільки за те, що він зізнався, що українець.

“Нам сказали, що впав із 9 поверху”

Нещодавно, 17 вересня у лісосмузі під Варшавою знайшли тіло 50-річного Івана Шпачука. Житель селища Іваничі Львівської області зник ще на початку липня. За словами його рідних, в цей час він переходив з одного підприємства на інше і зв’язок із ним обірвався. Поліція зараз з’ясовує обставини його смерті.

У травні трагедія трапилася із 27-річним жителем Бердянська Сергієм Савенковим. “Він поїхав до Польщі на заробітки вперше. Відпрацював на меблевому виробництві два місяці. Все було добре, ми з ним зідзвонювалися. Навіть планували, що він повернеться, ми одружимося і восени поїдемо туди удвох. Він отримав гроші і 7 травня мав виїхати в Україну. Він дзвонив, казав, що взяв квиток, востаннє його бачили на вокзалі у Кракові. А потім повідомив, що з ним щось трапилося, він без грошей, без документів і йому дуже погано. Після цього зник”, – розповіла OBOZREVATEL його цивільна дружина Інна.

Тільки 24 травня батько і брат Сергія приїхали до Польщі і впізнали тіло Сергія. Їм сказали, що Сергій впав із 9 поверху.

“Ми досі так і не знаємо, що з ним трапилося насправді. Польська поліція начебто відкривала справу, але нам ніхто нічого не повідомляв. Його мама зараз злягла від горя, вона не може зрозуміти, що трапилося з її сином. Я теж уже чотири місяці в шоці, не можу прийти до тями і усвідомити, що ось була людина, а тепер її немає”, – каже Інна.

Читайте також  Стало відомо, скільки грошей Україна вже отримала за полювання на “євробляхи”

У червні у Польщі трапився ще один жахливий випадок. Українцю Василю Чорнею, який працював у столярній майстерні, стало погано.

Замість того, щоб викликати лікаря, власниця фірми наказала відвезти чоловіка в ліс і там кинути. Тіло заробітчанина знайшли за деякий час. У нього в Україні залишилася дружина і троє дітей. Полячку заарештували.

Били навіть коли втратив свідомість
Увечері 21 вересня у польському місті Жори на вулиці жорстоко побили 19-річного українського студента. До нього підійшла група молодиків і запитала, яке у нього громадянство. Почувши, що хлопець з України, його почали бити. Його били навіть тоді, коли він втратив свідомість.

Постраждалого знайшли двоє чоловіків, які і викликали йому швидку. Поліція зараз розшукує злочинців.

Ще один скандал спалахнув у серпні. Власник польського ресторану у Гдині дав оголошення про набір кухарів, проте там було зазначено, що українців і їм подібних на роботу не братимуть. Після того, як польський центр відстеження расистської та ксенофобської поведінки звернувся у прокуратуру, представник ресторану вибачився і заявив, що оголошення дали, не подумавши.

“Пізніше мер цього міста навіть приїхав в український ресторан, пообідав там. Таким чином продемонстрував, що таке ставлення до українців не є державною політикою”, – каже голова Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Випадків побиття і приниження українців набагато більше
Василь Воскобойник вважає, що насправді такі випадки ставлення до українців поодинокі.

“Звісно, завжди ризикують опинитися в неприємній ситуації люди, які працюють там нелегально. За них роботодавець не несе відповідальності. Тому не варто ризикувати, краще їхати на заробітки через перевірені фірми із працевлаштування, тоді ви застраховані від подібних випадків. Зараз кожна п’ята польська компанія використовує працю українців, тому не зважати на нас вони не можуть. Особливо напередодні відкриття ринку у Німеччині”, – каже Воскобойник.

Читайте також  Автобус з десятками українців потрапив в серйозну ДТП в Польщі: фото і відео

Однак голова “Трудовий солідарності”, яка захищає права українців у Польщі, Віталій Махинько каже, що насправді випадків побиття, приниження, порушення прав наших громадян набагато більше, ніж здається.

“Ці кричущі випадки із вбивствами, побиттям, приниженням лише вершина айсберга. Польська поліція дуже часто відмовляє у прийнятті заяв українцям. А якщо взяли, то навряд чи проведуть розслідування, вони не хочуть цим займатися. Я можу сказати, що неприємні інциденти з нашими людьми у Польщі трапляються щодня. Поляки не бояться нічого, бо знають – їм нічого не буде. Якби польська влада реєстрували всі порушення, то і ставлення до українців було б інакшим”, – каже Махинько.

Поводяться як рабовласники
Самі заробітчани розповідають про те, що дійсно польські роботодавці ставляться до них досить нешанобливо.

“Буває, що сам господар підприємства ніби нормальний. А ось його керуючий, або координатор поводиться як рабовласник. Ми працювали на зборі полуниці, то нам дістався дуже нехороший керуючий. Він дуже нешанобливо з нами розмовляв, весь час робив вигляд, що української мови не розуміє. чіплявся і штрафував за будь-якого приводу і весь час погрожував вигнати, або поскаржитися, щоб нас більше сюди не впустили”, – розповідає мешканка Львівської області Стефанія.

За її словами, працювати доводилося по 10-12 годин, жили буквально в бараках без зручностей. “Одного разу двох наших хлопців побили за вказівкою цього керуючого, бо вони сперечалися з ним. Я після цього більше не хочу працювати на полі, бо праця пекельна, а заробіток не такий і великий, щоб терпіти все це”, – скаржиться Стефанія.

Інші українці в Польщі розповідають, що їм доводилося стикатися з неповагою на побутовому рівні. “Іноді в магазині можуть штовхнути або фиркнути, якщо говориш українською. Але якщо чесно, наші теж хороші. Не секрет, що і пиячать у хостелах, потім кулаками з’ясовують взаємини. Знаю, що в одній бригаді електриків працювали земляки. Так бригадир, сам вірменин, скаржився, що працювали вони погано, тяп-ляп, а через три місяці поїхали і ніякої відповідальності. Йому доводилося потім за них переробляти роботу. Так що по-різному тут буває”, – розповідає Оксана Соловчук із Полтавської області.

Читайте також  Українці з підтвердженим коронавірусом ховаються від влади – власник приватної клініки

РЕКЛАМА:

Джерело.