9 речей, на які не витрачають грошей забезпечені люди

Більшість людей не впевнені в завтрашньому дні, тому що їм ніяк не вдається створити фінансову подушку безпеки. Але можливість заощадити кошти залежить не тільки від доходу, але і від наших звичок. Прочитавши статтю, ви дізнаєтеся, від яких витрат варто відмовитися, щоб в майбутньому не жертвувати власними інтересами і бажаннями. А вкінці вас чекає бонус, який покаже, що можна купити на одну нову модель телефону з «яблуком».

Тутка проаналізував популярні поради людей, які вміють економити, і виділив найбільш недоцільні витрати.

1. Дороге весілля

Часи, коли одруження зобов’язувало вражати всіх друзів і родичів масштабом заходу, давно проминули. Навіть знаменитості світового рівня все частіше люблять влаштовувати це свято тільки для найближчих, не відчуваючи себе при цьому жадібними і такими, які зрадили всіх далеких родичів. А вчені стверджують, що ті пари, які зробили вибір на користь скромного весілля і більше подбали про проведення медового місяця, розлучаються набагато рідше.

Але перш ніж ви самі приймете остаточне рішення, чи запрошувати на ваше торжество 150 осіб, з яких вам особисто знайомі тільки 20, порахуйте всі майбутні витрати. Після того, як список буде готовий, а сума підрахована, зіставте її з вашою мрією. Можливо, цих коштів вистачить, щоб зробити довгоочікуваний ремонт, виїхати на пів року в іншу країну або купити авто.

2. Дорогі й популярні курорти

З того моменту, як соціальні мережі стали звичною і невіддільною частиною життя майже кожної людини, нікого вже не ошелешиш круасанами на фоні Ейфелевої вежі або види з хмарочоса в Нью-Йорку. І для того, щоб зібрати більше лайків, потрібно вибрати найбільш екзотичне місце для відпочинку. Так, готель з жирафами в Кенії, каньйон в Ісландії й гамаки на Балі витіснили колись популярні напрямки і тепер саме туди вирушають блогери і туристи за ефектними кадрами. Але врахуйте, що тільки поснідати з жирафами обійдеться вам від $ 620 на людину. Чи варті ваші кошти кількох фотографій, які загубляться серед мільйона інших? Звичайно, ні. При виборі місця відпочинку краще орієнтуватися на власні потреби, а не займати чергу до бажаючих сфотографуватися на фоні модного краєвиду.

3. Домашні тренажери та спортивний інвентар

Як підтверджує практика, людина користується домашнім тренажером перший тиждень після розпакування, а потім це дороге обладнання переймає призначення спинки стільця і стає вішалкою для речей. Чудовою альтернативою, яка заощадить місце в будинку, може стати абонемент в тренажерний зал, але за умови, що ви не з тих людей, які ходять займатися за кілька днів до свят або перед відпусткою. У такому випадку і це марна трата грошей. Для того, щоб залишатися у формі, досить відмовитися від ліфта і щодня підійматися по сходах, внести у свій розклад прогулянки після роботи і активно проводити вихідні.

Читайте також  Ігор Білокуров чи Амруддін? Повернення українця, який зник в Афганістані 30 років тому, під загрозою

Також не варто купувати дороге спортивне обладнання, якщо ви не плануєте користуватися ним регулярно. Для експлуатації кілька раз на рік таких речей, як сноуборд, ключки для гольфу, бадмінтонні ракетки і багато іншого, люди придумали прокати, які збережуть кошти у вашому гаманці.

4. Новий автомобіль

Відомо, що в той момент, коли автомобіль виїжджає з салону, він відразу втрачає 11% своєї вартості і 30% — у перший рік експлуатації. Тому вигідніше купувати автівку, якій не менше 2 років, так ви зможете уникнути великої втрати в ціні, коли будете її продавати.

Також варто пам’ятати, що машина давно перестала бути показником фінансового успіху і більшість тих розкішних і нових авто, які ви бачите на дорогах, придбані в кредит. Якщо вас турбує престижність і ви орієнтуєтеся виключно на марку автомобілю, то це питання до вашої внутрішньої свободи. Уміння відрізняти свої справжні потреби від бажання покрасуватися перед сусідом допоможе уникнути як фінансових, так і психологічних проблем.

5. Розумна техніка

Сьогодні важко знайти «нерозумну» побутову техніку, яка за величезну вартість не тільки виконує свої прямі обов’язки, а й надає безмежні можливості: переглянути світлини на холодильнику, послухати музику з мультиварки, дізнатися погоду за допомогою чайника і багато іншого. Але вам справді необхідні всі ці функції? Найбільша проблема таких речей полягає в тому, що навіть найбільші виробники не дають гарантії на те, що прилад регулярно буде отримувати оновлення. І в разі застарілої прошивки ваша розумна техніка миттю “отупіє”.

Також варто пам’ятати, що оновлення важливі не тільки для підтримки функціоналу, а й для безпеки. Наприклад, ваш холодильник може бути заражений шкідливими програмами і зловмисники легко отримають доступ до вашої електронної пошти з усією потрібною їм інформацією.

Читайте також  Нелюбов – це коли не можна заважати. Розмовляти, сміятися або лізти з обіймами

6. Занадто дешевий або занадто дорогий одяг

В цьому випадку правда знаходиться десь посередині. Дешеві речі вам можуть обійтися надто дорого, тому що найчастіше ви переплачуєте за те, що не прослужить і кількох сезонів й лише займає місце в шафі, створюючи ситуацію «немає чого одягнути». Однак і перед придбанням занадто дорогої речі також варто задуматися: якщо її не шили ельфи ниткою з вовни єдинорога, то з великою ймовірністю ви зможете знайти аналог за адекватну ціну.

Не завжди висока вартість свідчить про якість, так само як і низька ціна — не привід брати річ, не роздумуючи. Параметри, які дійсно важливі: матеріал, акуратність швів і комфорт. Якісний одяг не тільки прослужить довго, але і вигідно підкреслить вашу фігуру, що вплине на самооцінку, а це, погодьтеся, важливо.

7. Схеми швидкого збагачення

Якщо ви дійсно хочете розбагатіти, то не розраховуйте на лотереї. Дослідження свідчать, що люди з низькими прибутками частіше від інших сподіваються на удачу і є рушійною силою зростання доходів схем швидкого збагачення. Примарна віра в джекпот не повинна ставати способом розв’язання поточних проблем. Забезпечені люди вкладають в розвиток своїх можливостей, а не у випадкові заробітки.

8. Дорогий догляд

Безумовно, перед тим, як довірити своє обличчя фахівцю, варто упевнитися в його кваліфікації, як і не варто наносити на шкіру засоби з сумнівним складом. Але не забувайте, що навіть за великі гроші чудес не буває і, як у випадку з одягом, варто запитати себе: чи може корекція брів коштувати 1000 гривень і який ефект, крім порожнього гаманця, подарує крем, який дорівнює вашій зарплаті?

Немає жодного дослідження, яке підтвердило б ефективність дорогих косметичних засобів. Зате проводився наступний експеримент: першій групі дали дорогий крем в красивій баночці, друга група отримала звичайний зволожувальний засіб, але також в розкішній упаковці, а третя група користувалася дорогим кремом, але в простій тарі. Єдиною відмінністю за підсумками 6 тижнів дослідження виявилося те, що учасники з першої і другої груп користувалися продукцією охочіше, ніж люди з третьою, а ось якість шкіри учасників експерименту зовсім не змінилася.

Читайте також  На Прикарпатті дитсадок перейшов на інноваційне меню (ВІДЕО)

9. Нові моделі відомих брендів

Заведено вважати, що люди, які постійно женуться за престижними речами, — сноби, які публічно демонструють свої статки і винятковість. Але вчені виявили й іншу групу споживачів дорогих товарів — це люди, які відрізняються загостреним почуттям виконаного обов’язку. Для них предмети розкоші — спосіб нагадати собі про свої ж досягнення, а не ознака зарозумілості.

Якщо придбання речі не вдарить по вашому бюджету і час від часу уві сні ви бачите, як стаєте її власником, тому і прокидаєтеся щасливим, то, звичайно, не варто відмовляти собі в покупці. Але чи варто працювати тільки для того, щоб встигати мати всі новинки, які виходять одна за одною, або, що ще гірше, влазити в борги? Адже радість від нової дорогої речі триватиме перші кілька днів, а кредит буде нагадувати про себе ще довгі роки. Можна спробувати домовитися з самим собою: наприклад, якщо ви хочете щось з дорогої техніки, то вигідніше купити попередню модель, яка падає в ціні після анонсу новинки. Такий спосіб допомагає багатьом людям знайти компроміс між «хочу» і «можу».

Бонус: речі, які ви можете купити за ціною нового iPhone 11 Pro

Навіть якщо у вашій кишені завалялися зайві 26 тисяч гривень, не поспішайте бігти за новим iPhone в салон стільникового зв’язку, поки не ознайомилися з альтернативою, яку можете купити за ці гроші:

оплатити мовні курси за місяць – 4000 грн
поїхати на вихідні в Карпати – 6000 грн
купити кілька цікавих книг – 300 грн
придбати дешевшу модель iPhone – 10000 грн
придбати кухонну техніку – 5000 грн
Хочеться відзначити, що перед тим, як відмовитися від будь-якої статті витрат у своєму бюджеті, дайте відповідь на запитання: яка потреба стоїть за цими витратами? Ми розуміємо, що для когось поїздка в таксі насамперед означає безпеку і можливість зберегти особисті кордони, кава в руку після роботи — бажання подбати про себе і зняти стрес, а чергова помада може бути простим способом вирватися з сірих буднів. Не варто суворо тримати себе в рамках, але і не забувайте про міру.

А які витрати ви вважаєте абсолютно непотрібними?

РЕКЛАМА:

Джерело.